woensdag 23 september, 2020 20:22
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Er wordt van alles gevonden in het sleepnet
Er wordt van alles gevonden in het sleepnet (Foto: Anneke Flikweert)

Op zoek naar onderwaterschatten met een sleepnet

Renesse - Vijf wapperende Zeeuwse vlaggetjes op een rijtje op het strand van Renesse, met allerlei teiltjes, kratjes en informatiekaarten met tekeningetjes. Even verderop, in de branding, een groepje volwassenen en kinderen in de weer met een sleepnet. Eenmaal aan land wordt het net minutieus uitgeplozen en de gevonden waterdiertjes en visjes gaan mee in een teiltje. Een heuse strandsafari!

Lekker rennen, dingen leren over de natuur, visjes en garnaaltjes bestuderen in een loeppotje- de kinderen die op donderdag met de laatste strandsafari van dit seizoen meegaan hebben de tijd van hun leven. Er spartelen ansjovisjes in de emmers, er zijn krabben en als je heel goed kijkt, zie je zelfs een dwerginktvis. “Dat is heel bijzonder; de eerste keer dit jaar,” vertelt Terry Bom van de Stichting Natuur en Milieueducatie Schouwen-Duiveland. De vaders en moeders en opa’s en oma’s bestuderen al het zeeleven al net zo enthousiast als hun (klein)kinderen.

Knuffelvis

Ondertussen blijkt de gevonden ansjovis bijna een soort knuffelvis. “Hij gaat nu wel erg spartelen, doe hem maar weer in het water. Hij heeft zuurstof nodig en daarvoor moet een vis weer in het water. Nee, dat is geen pootje, het is een vin. En hier is zijn kieuw.” Ook alle meegebrachte schelpen en andere onderwaterschatten van NME in de kistjes mogen aangeraakt en bekeken worden. “Kijk, dit is een eendenmossel. En is dit een haaientand?” Wat er in het net opgehaald wordt, is heel verschillend en afhankelijk van de windrichting en getij. De ene keer zit het hele net vol kwallen. En bij een volgende trek zitten er weer heel andere diertjes in. Een zeespiering, zeenaaldjes, garnalen. Onvoorstelbaar dat er zoveel leven in de zee zit, vinden jong en oud.

Beleving

Bram, met groen shirtje, heeft zijn moeder, zijn opa en zijn oma meegenomen. “Op school doen ze weleens spelletjes op het strand, maar dit is eigenlijk veel leuker en nog leerzaam ook. Het zou ook leuk zijn voor een kinderfeestje.” “Het gaat echt om de beleving. Mensen hebben geen idee wat er zoal in de Noordzee leeft,” vertelt Terry. ‘Dit was de laatste keer dit seizoen, maar er komt waarschijnlijk een vervolg, want de deelnemers zijn zó enthousiast. Daar dóé je het voor.’ Wanneer er tijd over is, wordt er vaak nog een stukje strand schoongemaakt: de Noordzee moet immers schoon blijven. Maar dit keer blijkt dat niet eens nodig: het strand is al netjes.

Tekst: Anneke Flikweert

Meer berichten