dinsdag 4 augustus, 2020 15:53
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland

Heerlijk genieten en varen op groene stroom

Greenport Brouwershaven wordt visitekaartje Gemeente Schouwen-Duiveland

Brouwershaven – Smalstad Brouwershaven heeft binnenkort een primeur: als eerste in Zuidwest-Nederland kunnen elektrische boten hier opgeladen worden aan een publiekelijk maritiem oplaadstation. Bij Brouwershaven Greenport aan de Haven Zuidzijde kunnen elektrische boten in korte tijd worden opgeladen met groene stroom.

Na technische problemen van vorig jaar is de boot voorzien van een geheel nieuw controlesysteem. Vanaf eind juli zal de Load Master vanaf de Greenport varen, om mensen heerlijk te laten genieten van rondvaarten over de Grevelingen en voorlichting te geven over Greenport en elektrisch varen.

Afmeerlocatie

Het plan voor Brouwershaven Greenport was er al langer en al met al vergde het, om diverse redenen, enig geduld voordat het maritiem oplaadstation er kwam. Iman Padmos: “Het idee was ooit: zolang FL B.V., de aannemer die de Brouwse haven renoveerde, hier bezig is, wordt bij de voltooiing de Greenport aangelegd. Maar toen vertrokken ze en leek realisatie nog ver weg.”

Toch komt alles goed: op dit moment wordt er druk gewerkt aan de aanleg van het talud van de afmeerlocatie, die zal gereed zijn vóór de bouwvak. Er komt een prachtige grote houten vlonder, die voor diverse doeleinden bruikbaar is. Bij de vlonder komt een trap en voor mindervaliden wordt een hellingbaan aangelegd, zodat deze zowel bij de afmeerlocatie als op de steiger langs de kade kunnen komen.

Groene stroom

Zodra de afmeerlocatie gereed is, worden aansluitend de elektrische voorzieningen en aansluitingen door de Saman Groep gerealiseerd en kan het geheel definitief in gebruik worden genomen. Het is de bedoeling dat de groene stroom waarop gevaren wordt uiteindelijk opgewekt wordt door zonnepanelen op een geschikte locatie in de buurt van de Greenport. Want wat is nou mooier dan varen op groene stroom én zien waar die stroom vandaan komt? Iman Padmos: “Greenport Brouwershaven is echt een project van lokale partners, waar we samen trots op kunnen zijn: een visitekaartje voor de gemeente. Zo dragen we een steentje bij aan de energietransitie in Zeeland.”

Tekst: Anneke Flikweert

Meer berichten