zaterdag 11 juli, 2020 13:27
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Debby Hanse van de ondernemersvereniging en Hanno Canters van de stadsraad.
Debby Hanse van de ondernemersvereniging en Hanno Canters van de stadsraad. (Foto: Anneke Flikweert)

Inwoners, ondernemers en stadsraad trots op vernieuwd Brouwershaven

Vernieuwingen maken de stad weer een stuk aantrekkelijker

Brouwershaven - “Ik ben net nog even langs het bruggetje gereden, bij het kantoor van de havenmeester,” vertelt Hanno Canters, voorzitter van de Stadsraad, opgetogen. Vroeger had Brouwershaven ook zo’n voorziening, om de haven over te steken bij de sluis en zo een mooi ommetje te kunnen maken. “Maar deze wordt veel mooier,” geniet Hanno. Debby Hanse, voorzitter van de Ondernemersvereniging Brouwershaven en Hanno Canters vinden dit een mooi moment om Brouwershaven in het zonnetje te zetten, nu het werk aan de haven afgerond is en de smalstad weer helemaal klaar is om bewoners en bezoekers te laten genieten.

Unieke geschiedenis

“Brouwershaven is natuurlijk een prachtig stadje met een unieke historie. Kom vooral eens een kijkje nemen en ervaar hoe prachtig alles erbij ligt,” doen Canters en Hanse een oproep. “En die nieuwe rolbrug is straks natuurlijk wel een prachtige extra reden om een rondje Brouw te doen.” Tot in de jaren 80 was er overigens een bruggetje in gebruik: ‘de plank’- bediend door de havenmeester, weten oud-Brouwenaren nog. “Er komt nog een feestelijk moment voor de ingebruikneming van het bruggetje,” beloven Canters en Hanse. “En ook voor de haven volgt er nog een feestelijke opening: dat staat ook aangekondigd in de speciale Bouwapp waarmee aannemer FL B.V. bewoners en volgers op de hoogte hield van de activiteiten.”

Compliment voor de aanpak

De Stadsraad, ondernemersvereniging en bewoners zijn erg tevreden over het verloop van de werkzaamheden voor de reconstructie van de kade. De communicatie met de verschillende partijen en flexibiliteit waren voorbeeldig. Debby Hanse: “Ik realiseerde me van te voren nooit dat zo’n klus heel veel voorbereiding vergt. De aannemer én de gemeente verdienen een groot compliment voor de aanpak van het hele proces, dat hebben we hen ook in een brief laten weten. Bewoners hebben misschien niet eens doorgehad hoe er meegedacht werd. Een voorbeeld: het ‘doktersslopje’ werd keurig vrij gehouden tijdens de werkzaamheden. “Anders kunnen de senioren van Poortershof zo moeilijk naar de Markt,” zei Jesse Brand, de bouwbegeleider van de aannemer.”

Veel bereikt

De Ondernemersvereniging en Stadsraad deden ondertussen heel wat kennis op. “Dat helpt bij nieuwe projecten. Wij zien overal kansen in. Het gaat ons om leefbaarheid en het is leuk om te bewijzen dat dingen ook anders kunnen. Er zit hier heel veel veerkracht er zijn al zoveel grotere en kleinere dingen bereikt, waarvan mensen zich misschien niet eens meer bewust zijn. De ondergrondse containers, vernieuwde bestrating. We hebben gezorgd dat we meer zichtbaar zijn en we zijn contacten gaan leggen, de gemeenteraad uitnodigen bijvoorbeeld. Als stadsraad en ondernemersvereniging ben je vrij van politieke waarden en dat is heerlijk," vindt Debby. "Je kunt ook veel zelf in de gaten houden. Het tweedewoningbezit bijvoorbeeld, dat was hier ooit 20%. Dat hielden we zelf bij. Het is fijn dat het aantal tweede woningen afneemt: Brouwershaven krijgt nieuwe inwoners zo en die kijken weer fris tegen hun woonplaats aan. Dat werkt aanstekelijk: het maakt dat de andere inwoners er ook weer anders naar kijken.”

Trots op Brouwershaven

De oprichting van de Stichting Cultureel Erfgoed Brouwershaven twee jaar geleden was ook een nieuwe pijler. “Een van de doelstellingen is dat de mensen weer trots op Brouwershaven zijn. En de stichting draait hartstikke goed: er zit veel plezier onder. Zo zijn we bezig met het plaatsen van een kunstwerk ter herinnering aan de B24M bommenwerper die hier aan het eind van de oorlog neerstortte. Donaties zijn nog steeds welkom.” Dat kan op bankrekeningnummer NL75 RABO 0329 5060 56 ten name van Stichting Cultuur en Erfgoed Brouwershaven onder vermelding van: Kunstwerk B24M.

Tekst: Anneke Flikweert

Meer berichten