woensdag 8 juli, 2020 07:43
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Kinderen krijgen correctbooks uitgedeeld
Kinderen krijgen correctbooks uitgedeeld (Foto: Correctbook)

Correctbook lanceert serie om aandacht tevragen voor analfabetisme

Sociale onderneming Correctbook heeft haar nieuwste serie “Correctbook Diary” gelanceerd. De documentaire bestaat uit vijf delen die elk met een eigen thema het schrijnende tekort aan schoolmaterialen in ontwikkelingsgebieden in Rwanda laat zien, maar ook de praktische oplossing die Correctbook daarvoor biedt.

Voor de documentaire reisde een deel van het jonge team af naar Rwanda. Je ziet in de serie hoe Correctbook ervoor zorgt dat uitwisbaar schrijfmateriaal beschikbaar wordt gesteld aan haar doelgroep: kinderen die anders naar school zouden gaan zonder schrijfmateriaal. Wereldwijd gaan iedere dag 250 miljoen kinderen naar school zonder pen en papier. Correctbook wil dit probleem zichtbaar maken én een oplossing bieden.

Geen pen en papier

In 2014 stond de oer-Hollandse 20 jaar jonge Sam tijdens een vakantie in Zuid-Afrika stomverbaasd te kijken hoe kinderen in de sloppenwijken van Zuid-Afrika wél naar school gingen, maar ze konden niets opschrijven, omdat ze simpelweg geen pen en papier hadden. Hij verdiepte zich in dit basale probleem en kwam erachter dat mede hierdoor, wereldwijd meer dan 750 miljoen mensen boven de vijftien jaar analfabeet is.

Duur papier

Belangrijke oorzaak van het tekort is het papier. Dat is duur en je kunt het maar één keer gebruiken. Sam richtte de sociale onderneming Correctbook op en begon uitwisbare notitieboeken te produceren die oneindig meegaan. Met de aankoop van één Correctbook in Europa, voorziet Correctbook één kind in Afrika drie maanden lang van hetzelfde uitwisbare schrijfmateriaal inclusief bijbehorende pen en wismateriaal.

Rwanda

Sam vertelt: “Correctbook is niet alleen ontstaan om daadwerkelijk te strijden tegen analfabetisme. We willen dit probleem ook beter onder de aandacht brengen.” De serie geeft een rechtstreeks kijkje in het werk van Correctbook in Rwanda. Sam ontmoet het Rwandese Correctbook team en laat met trots de lokale productielocatie zien. De Correctbooks worden lokaal gemaakt en verspreid op de meest afgelegen gebieden. De serie bestaat uit vijf afleveringen. Elke aflevering belicht een eigen thema. Sinds 11 juni is er iedere week op donderdag om 17:00 uur een nieuwe aflevering online op het YouTube kanaal van Correctbook.

Meer berichten