woensdag 8 april, 2020 17:31
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Normaal gesproken zitten deelnemers met elkaar om tafel
Normaal gesproken zitten deelnemers met elkaar om tafel (Foto: Ellen Bentlage)

Lekker schrijven: dat lucht op!

Studio onbekommerd verzorgt coronaproof online schrijfcafé

Dreischor - Even pas op de plaats maken en nadenken over wat belangrijk voor je is. Soms wéét je niet eens meer wat je drijft. Totdat je even daarbij stilstaat, op een leuke en ongecompliceerde manier. En ineens staat duidelijk op papier waar het om draait in je leven. Verhelderend is dat.

Elke derde dinsdagochtend en elke laatste maandagavond van de maand komt Ellen Bentlage met een stuk of tien deelnemers bij elkaar, om samen lekker te schrijven. Normaal gesproken gebeurt dat in Studio Onbekommerd, aan de Zuidstraat in Dreischor, maar deze week was er voor het eerst een Coronaproof Online Schrijfcafé.

Even wennen
Het thema was deze keer ‘lucht’ en Ellen stuurde de deelnemers op de afgesproken tijd een aantal mails met schrijfopdrachten ter inspiratie. Tot slot lazen de deelnemers hun gedichten voor aan elkaar. “Dat voorlezen is toch altijd anders dan zwart-op-wit een gedicht lezen,” legt Ellen uit. Je hóórt je gedicht dan ook opeens anders.” Zo online samenwerken was voor sommige deelnemers wel even wennen, maar er waren ook voordelen. Zo had Ellen ineens een cursist uit Amsterdam. “Meestal zijn we met een stuk of tien mensen. Wat mij betreft gaat het altijd door: ik had ooit zelfs maar één iemand. Geen probleem.”

Stof tot nadenken
Ellen geeft de cursisten allerlei verschillende opdrachten waardoor ze moeiteloos tot schrijven komen, terwijl het wél echt ergens over gaat voor henzelf. Als je even stilstaat, heb je namelijk veel meer te zeggen dan je misschien dacht. Ook Ellen is nog weleens verrast door wat er bij haar zelf opborrelt tijdens zo’n schrijfmoment. “O, draait het dáárom, denk ik dan. Vervolgens haal je de woorden en vergelijkingen eruit die belangrijk zijn en kiest daar een vorm voor. We praten niet eindeloos over de schrijfsels: het gaat om het schrijven en het delen. Je gaat naar huis met stof tot nadenken.” Schrijven is niet ingewikkeld, legt Ellen uit. Een gedicht maken is ook niet het doel. Het gaat erom naar de kern van de zaak te gaan en poëzie leent zich daar heel goed voor. Door een dichtvorm te kiezen- een beperking eigenlijk- krijg je extra scherpte. Zo blijf je ook ver weg van gepieker. Uiteindelijk gaat het om het aanboren en ontwikkelen van je eigen creativiteit. Voor de volgende schrijfcafés: zie www.studioonbekommerd.nl

Meer berichten