zaterdag 4 april, 2020 01:06
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Foto:

Onze kracht zit in het collectief

De FNV is misschien wel de bekendste vakbondsorganisatie in Nederland. Ook in Zeeland zetten zij zich in voor de werkers van onze provincie. Zo organiseren ze een vakbondshuis en doen ze mee aan de landelijke actie om de minimumloon omhoog te krijgen: “In je eentje kun je het niet opnemen tegen grote bazen, maar je hebt kracht als je bij het collectief hoort.”

Volgens Gea Lotterman, bestuurder van FNV, denken steeds meer mensen dat ze een vakbond niet meer nodig hebben. Niets is minder waar: “Je ziet gewoon dat we in sectoren waar we sterk georganiseerd zijn meer invloed hebben. Arbeidsvoorwaarden worden beter, lonen gaan omhoog. In andere sectoren zijn we minder georganiseerd, bijvoorbeeld in de handelssector en dienstensector. Terwijl juist zij baat hebben bij goede omstandigheden, ze doen immers fysiek zwaar werk. De kracht van FNV zit in het collectief. Je kan het in je eentje wel proberen het op te nemen tegen de grote bazen, maar dat ga je niet redden.”

Eén van de initiatieven waar een collectief veel invloed op zou hebben, is ‘Voor 14’. “In Nederland werken twee miljoen mensen voor het minimumloon. Zij voelen niets van de economische groei, want hun loon zit al jaren vast,” legt Gea uit: “Ze verdienen te weinig om rond te komen. Het gekke is; grote bedrijven krijgen subsidies van de overheid om hun lonen laag te houden. Ik vind dat echt krankzinnig! Grote multinationals die bakken geld verdienen krijgen daarnaast ook nog geld om hun personeel zo weinig mogelijk te geven. Dit is een probleem die je niet in je eentje kan oplossen. Voor deze zaken is er de vakbond die een maatschappelijke discussie kan zetten.”

Wil je meer weten over FNV, ga dan naar de site: www.fnv.nl. Meer informatie over de actie ‘Voor 14’ kun je vinden op www.voor14.nl

Meer berichten