maandag 24 februari, 2020 18:18
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Foto: Picasa

Margo Lemsom en Joop van der Laan zijn BABS: Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand

"Ik wilde al heel lang BABS worden," vertelt Margo Lemsom. Ze had al heel wat ervaring in de trouwsfeer, omdat ze vroeger met Taxi Lemsom bruidsparen reed en bruidsmodeshows presenteerde in de voormalige Concertzaal. "In december 2018 zag ik een vacature en ik reageerde  gelijk. Vorig jaar april werd ik beëdigd. Ik volgde een speciale cursus, in Utrecht. Daar leer je wat je precies moet doen, want het huwelijk moet natuurlijk wel rechtsgeldig zijn. Dus iemand moet duidelijk 'ja' zeggen en niet 'ja, misschien.' Alles moet kloppen." 

Het allereerste huwelijk 
Tot nu toe sloot Margo rond de twaalf huwelijken.  "Het allereerste huwelijk was van een vriendinnetje van mijn dochter. Dat was wel heel bijzonder. Het was een prachtige bruiloft." Margo: "Een week of vier tot zes van te voren heb ik een gesprek met het bruidspaar en van te voren laat ik hen een vragenlijst invullen. Ik vraag ook apart aan hen wat er zo speciaal is aan hun wederhelft. Met die informatie bouw ik mijn verhaal helemaal op, vanaf hun jeugd, hoe ze opgegroeid zijn en elkaar ontmoet hebben naar de trouwdag toe. 

14 tot 16 pagina's tekst
In totaal zijn het zo'n 14 tot 16 pagina's tekst. Er is ruimte voor een lach en een traan. Iedere bruiloft is bijzonder, maar dat je een deel van de speech in het Japans en Engels mag doen, dat maak je niet vaak mee. Het mooie van trouwen vind ik dat mensen in zo'n bijzondere fase van hun leven zitten. Je neemt een heel grote stap, die bepalend is en waarbij veel blijheid komt kijken. Het is mooi daar als BABS deel van uit te kunnen
maken."

Joop van der Laan is ook een BABS, maar hij sluit al veel langer huwelijken. Sinds 1987 was hij namelijk ambtenaar van de burgerlijke stand, naast zijn reguliere werk als medewerker van de gemeente. In die hoedanigheid sloot hij ook huwelijken: eerst in de voormalige gemeente Duiveland, later bij de gemeente Schouwen-Duiveland. "De trouwambtenaar werd destijds toegewezen. Het was een andere tijd. Voor mij was het sluiten van huwelijken destijds een opstapje naar gemakkelijker in het openbaar leren spreken. 

De allereerste bruiloft
De allereerste bruiloft die ik voltrok was van mijn achterbuurmeisje. In totaal heb ik zo'n 150 tot 200 huwelijken voltrokken in al die jaren. Soms waren dat er zelfs twee op één dag. Ik herinner me een keer dat ik onderweg was van Zierikzee naar Brouwershaven en de trouwstoet in de verte al zag rijden. 'Dan ben ik net op tijd,' dacht ik. Ik wil mijn toespraak altijd zo persoonlijk mogelijk maken. Een leuk verhaal met een anekdote, maar ook een boodschap en iets verrassends. Zo liet ik weleens een vriend van het bruidspaar uit China bellen tijdens de ceremonie." Op 1 november 2018 ging Joop van der Laan met prepensioen en werd hij gelijk gevraagd als BABS. 

Blote voeten onder mijn toga
"Mijn mooiste huwelijk ooit, dat was er een op het strand, van bekenden. Ik sloot hun huwelijk met blote voeten onder mijn toga. De omgeving, met het water en de wind en een steentje om mijn papieren niet weg te laten waaien. En dan zijn op 25 meter afstand Duitsers met een emmertje en een schepje in de weer. Wij focussen dan op het moment, terwijl de wereld gewoon doordraait. Het moment is altijd de rode draad in mijn verhaal. 'Hét verhaal van dit moment is dat van jullie,' geef ik het bruidspaar
dan mee."

Meer berichten