zaterdag 19 september, 2020 01:28
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland

Bezorgschaamte? Inwoners Zuid-Holland hebben nergens last van

Kerstmis, Sinterklaas: dat betekent topdrukte voor de bezorgingsbranche. Iedere decembermaand bestellen we weer meer. Zo'n 40,6% van de inwoners van Zuid-Holland bestelt 2 tot 5 pakketjes per maand, blijkt uit onderzoek van OTTO. Maar hoe zit het met de bezorgschaamte? OTTO zocht het voor je uit. In het duurzaamheidsonderzoek van OTTO kregen 1227 respondenten 22 vragen voorgeschoteld waarbij de volgende vraag centraal stond:

Hoe milieubewust vinden zij zichzelf eigenlijk?

Op deze precieze vraag scoren Nederlanders zichzelf gemiddeld een 3 op een schaal van 0 tot 5. De helft van de ondervraagden is ervan overtuigd dat alle beetjes helpen om het milieu te verbeteren. Energie besparen, voedselverspilling tegengaan en afval recyclen zijn populaire duurzame maatregelen.

Bezorgschaamte geen issue

Allerlei maatregelen worden genomen om klimaatverandering tegen te gaan, maar reflecteert dat ook ons online koopgedrag? Ofwel: hebben we last van bezorgschaamte? Bezorgschaamte kun je voelen wanneer je een product van een webshop bestelt. De bezorging van het pakketje kan namelijk verkeers- en milieuoverlast veroorzaken.

Waar 78% van de Nederlanders aan geeft geen last te hebben van dit fenomeen, scoort Zuid-Holland 81,3%. Wie wel eens last heeft van bezorgschaamte? De Groningers vormen met 34,4% de grootste groep.

Bestel maar, bestel maar

We kennen haast geen bezorgschaamte of we nu 1 of meer dan 10 pakketjes per maand bestellen. De grootste groep Zuid-Hollanders (55,4%) bestelt 2 tot 5 pakketjes per maand. Gevolgd door 40,6% die 1 of minder pakketjes per maand bestelt. 

De Zuid-Hollander vindt dat buren te veel laten bezorgen

Pakketjes aannemen voor de buren is weleens knap irritant. Zo vindt ook bijna de helft van Nederland. In Zuid-Holland vindt 48,7% dat in hun de wijk teveel pakketjes worden geleverd.

Meer informatie over het duurzaamheidsonderzoek? Bekijk de uitgebreide onderzoeksresultaten op: https://www.otto.nl/special/duurzaamheidsonderzoek/ 

Meer berichten