zaterdag 19 september, 2020 00:47
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland
Foto: Gerrit van Loon

Schieten in Nieuwerkerk vergt veel concentratie

Nieuwerkerk - Bij Schietvereniging Schouwen-Duiveland aan de Stolpweg in Nieuwerkerk werd onlangs een open dag gehouden. Geïnteresseerden konden een kijkje nemen bij de schietbanen en in het clubhuis, dat ligt tussen de voetbalvereniging en de tennisclub. Bestuurslid Leo Dorreman leidde rond. "Je wilt continue jezelf verbeteren."

Schieten met lucht, klein of groot kaliber pistool of geweer is een precisiesport waar concentratie, discipline en veiligheid voorop staan. In Nieuwerkerk kan op de afstanden 10, 12, 25 en 50 meter geschoten worden in vele verschillende disciplines. In drie verschillende ruimtes wordt geschoten, eentje ligt onder de grond. Baancommandanten houden tijdens oefeningen de veiligheid in de gaten. Een grote afzuiger draait continue om de lucht goed te houden. De kogelvangers zijn milieuvriendelijk. Om de twee maanden worden de kogels en kunstkorrels door een grote zeef gegooid. Restanten worden omgesmolten tot kogelkoppen voor schutters. De rest wordt ingeleverd bij metaalrecycling Groenleer.

Hoe het begon
De vereniging werd opgericht in 1982 en begon vanuit een fietskelder van Restaurant de Val bij de Zeelandbrug. In Nieuwerkerk waren er in begin zeven 12 meter-banen en zeven 25-meter banen. De drang naar een langere baan (50 meter) bleef. Uiteindelijk lukte dat in 2006 in de half-ondergrondse ruimte. Huidig voorzitter Kor van Ast had daar een belangrijke rol in en schiet nog steeds op de dinsdag- of vrijdagavond (de clubavonden) zijn punten.

Verklaring Omtrent Gedrag
De vereniging heeft momenteel 80 leden. Die komen van heel het eiland of Goeree-Overflakkee en de Bevelanden. Als er tegelijkertijd 30 á 40 leden aanwezig zijn op de club dan is het druk. Leden kunnen schieten met de 25 verenigingswapens of bij verlof hun eigen wapen. Alle leden moeten een Verklaring Omtrent Gedrag hebben. Aspirant-lid ben je zes maanden. In die tijd hang je met foto en gegevens op een groot bord in de kantine. Leo Dorreman: "Daarop staat wie je bent en wat je doet, zodat iedereen weet wie hier rondlopen. We kijken als vereniging naar hoe iemand zich gedraagt en omgaat met veiligheid. Ben je lid, dan schiet je de eerste anderhalf jaar uitsluitend met verenigingswapens. Is die tijd goed verstreken dan gaat de procedure voor de aanschaf van een eigen wapen via de politie."

Verschillende leeftijden
Camera's en baancommandanten registreren alles. In de kantine hangt een scherm waarop mee gekeken kan worden bij de digitale banen beneden. "Het zijn geen eenlingen die hier staan te schieten. Onze schutters, ook enkele vrouwen, hebben de leeftijdscategorie die ligt tussen de 40 en 60 jaar, met enkele uitschieters van oven de 70 jaar. En we hebben enkele jeugdleden", vertelt Leo.

Lid worden
Voor 210 euro per jaar ben je lid. Dat is exclusief 40 euro inschrijving. Kogels en kaarten schaf je zelf bij aankomst aan. Leo is zelf vanaf 2011 lid. "De kunst is om jezelf continue te verbeteren. Concentratie is van belang. Rust. Je ademhaling. Er wordt tijdens wedstrijden niet gepraat. Spullen pas achteraf opgeruimd, niet tijdens het schieten. Uiteraard moet je ook gewoon goed kunnen richten."

Open inloopavond

Op woensdag 5 februari 2020 wordt er weer een open inloopavond gehouden. Op deze avond krijg je een impressie van wat er op een schietvereniging allemaal speelt, je kunt dan zelf ervaren hoe het is. 

De avond begint om 19.30 uur. Geldige legitimatie (vanaf 14 jaar) meenemen. Iedereen vanaf 12 jaar is van harte welkom. Voor meer informatie bezoek de website.

Aanmelden via e-mail (i.v.m. begeleiding) op info@schietverenigingschouwenduiveland.nl

Meer berichten