woensdag 8 juli, 2020 15:12
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland

Lezing "Van Nicolaas van Myra tot Sinterklaas"


ZIERIKZEE - Margreet Leijdekker geeft op maandagmiddag 18 en 25 november (14 - 16 uur) en dinsdagavond 19 en 26 november (20 - 22 uur) een lezing met als titel "Van Sint Nicolaas van Myra tot Sinterklaas" over de iconografie en symboliek van de heilige Nicolaas in de Oosterse en Westerse beeldende kunst.

De lezing verhaalt de geschiedenis van de heilige Nicolaas van Myra tot Sinterklaas, van zijn geboorte tot zijn dood; een aantal (van de meer dan 100!) oosterse en westerse legenden en wonderverhalen over Nicolaas op iconen en schilderijen; de omzwerving van zijn gebeente, de wonderolie uit zijn botten en hoe Nicolaas in de loop van de tijd bekendheid kreeg in het Westen. Sinterklaas-feesten in de schilderkunst en de wandschilderingen in de Nicolaaskerk in Amsterdam worden ook besproken.

Kortom, een lezing waarin u nieuwe kennis opdoet over een heilige die we al van kindsbeen kennen (zelfs de enige heilige die ook grote aantallen aanhangers vond bij niet-katholieken en niet-gelovigen!), waarin u te weten komt wat de relatie is tussen Sint Nicolaas en Bari, sinds wanneer Sinterklaas per boot uit Spanje komt en wat baby's in een tobbe met de Goed Heiligman van doen hebben.

De lezing wordt gelardeerd met dia's en vindt plaats in Zierikzee. De kosten voor de 2 Sinterklaas-bijeenkomsten bedragen € 25,= (inclusief thee/koffie en: wie zoet is krijgt lekkers; contant te voldoen op de eerste bijeenkomst).

Informatie/aanmelden bij: Margreet Leijdekker via telefoonnummer 0111-417839 of tttsenzo@solcon.nl.
Meer berichten