donderdag 4 juni, 2020 02:36
Logo rondomvandaag.nl/schouwen-duiveland

Extra activiteiten in het Watersnoodmuseum tijdens de herfstvakantie

OUWERKERK – Tijdens de herfstvakantie zijn er in het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk diverse extra activiteiten. Naast het bezoeken van de vaste en wisselende exposities, is het mogelijk om gratis deel te nemen aan deze extra activiteiten.

Zo zijn er rondleidingen door het Watersnoodmuseum voor het hele gezin. Een gids geeft uitleg over de geschiedenis van de watersnoodramp van 1 februari 1953 en neemt je mee langs de highlights van het museum. Deze rondleidingen worden gegeven van maandag tot en met donderdag in de periode van 14 tot en met 24 oktober. De rondleidingen starten tweemaal daags. Om 11.00 en 13.00 uur. De familierondleiding duurt circa 1,5 uur en is gratis bij een (betaald) museumbezoek.

Workshops

Daarnaast worden er twee workshops 'Bouw je eigen geschenkwoning' georganiseerd. Op donderdag 17 en vrijdag 25 oktober. Aanvang 13.30 uur, duur 1 tot 1,5 uur. Na de ramp van 1953 werden veel huizen verwoest door het water. Meer dan 800 houten huizen werden door verschillende landen geschonken aan Nederland voor het getroffen rampgebied.

Tijdens deze creatieve workshop wordt een bezoek gebracht aan de Deense geschenkwoning van Janny, die in het Watersnoodmuseum tentoongesteld staat. Deze woning is ingericht zoals deze er in de jaren '50 echt heeft uitgezien, alsof de tijd is stil blijven staan. Daarna ga je aan de slag om deze geschenkwoning in het klein na te maken. Deelname aan de workshops is gratis bij een betaald museumbezoek.

Lezing hij/zij

Op zondag 20 oktober wordt er een lezing gegeven in het kader van de Maand van de Geschiedenis met als titel: 'hij/zij na de watersnoodramp'. Het thema van de maand van de Geschiedenis is 'hij/zij'. De verhoudingen tussen de seksen worden deze maand onder de loep genomen. Zo ook in het Watersnoodmuseum.

Hoe was de verhouding tussen mannen en vrouwen na de ramp van 1953? Waren er grote verschillen tussen de werkzaamheden voor mannen en vrouwen in de dagen na de ramp en gedurende de wederopbouw? De lezing wordt gegeven door Ria Geluk, begint om 11.00 uur en duurt ongeveer een uur. De lezing is gratis bij te wonen bij een betaald museumbezoek en is geschikt voor kinderen en volwassenen.

Mina en Koos

Op woensdag 23 oktober is er nog een lezing passend bij het hij/zij-thema van de Maand van de Geschiedenis. Dan vertelt Mina Verton haar verhaal. In het Jeugdwatersnoodmuseum ontdekken jonge bezoekers het waargebeurde jongensverhaal van Koos en het meisjesverhaal van Mina.

Beiden maakten de ramp als kinderen mee. Mina komt tijdens de Maand van de Geschiedenis haar persoonlijke verhaal vertellen in het museum, 66 jaar na de ramp. Ze kijkt terug op de rampnacht die impact heeft gehad op haar hele leven. Deze lezing begint om 11.00 uur en duurt ongeveer een uur. Deelname is gratis bij een museumbezoek en is geschikt voor kinderen en volwassenen.

Meer informatie over de extra activiteiten: www.watersnoodmuseum.nl/activiteiten/ Het Watersnoodmuseum is te vinden aan de Weg van de Buitenlandse Pers 5 in Ouwerkerk.
Meer berichten