Afbeelding
Foto: Screenshot TV-uitzending van NOS

Mogelijk avondklok per aanstaande vrijdag

Zorg & Welzijn Corona nieuws

Het kan zomaar zijn dat er in ons land een avondklok ingevoerd gaat worden, vanaf aanstaande vrijdag. Dat blijkt uit de persconferentie die premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van het demissionaire kabinet woensdagmiddag hebben gegeven.

De Tweede Kamer moet eerst nog toestemming geven zoals dat hoort in een democratie, vandaar dat het kabinet de maatregel nog niet meteen kan doorvoeren. Het kabinet wil de avondklok instellen om de verspreiding van het coronavirus nog verder tegen te gaan. Het zou twee weken moeten gaan duren, tot 10 februari 2021 04.30 uur. Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de maatregel.

Van half negen ‘s avonds tot half vijf ‘s morgens

Het verbod om op straat te zijn, moet gaan gelden van 20.30 tot 4.30 uur en moet ervoor zorgen dat sociale contacten en reisbewegingen in de avonduren worden beperkt. Wel is het toegestaan om na 20.30 uur voor werk de straat op te gaan. Een overtreding kan een boete van 95 euro opleveren. Daar gaat volgens premier Mark Rutte geen waarschuwing aan vooraf.

Nog maar één bezoeker per huishouden per dag

Het kabinet heeft verder bekend gemaakt dat - vanwege het coronavirus - een huishouden per direct nog maximaal één persoon per dag mag ontvangen.

Vanaf maandag maximaal 50 mensen bij begrafenis

Het dringende advies over het aantal gasten dat mensen per dag mogen ontvangen, is per direct aangepast. Dat waren er maximaal twee, maar is nu maximaal één. Ook mogen vanaf maandag nog maximaal vijftig mensen (in plaats van honderd) bij een een begrafenis of crematie zijn.

Daarnaast geldt vanaf zaterdag een vliegverbod voor passagiersvluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika.

Het kabinet en het Outbreak Management Team (OMT) constateren dat nu tien procent van de besmettelijke personen in Nederland de Britse variant van het virus hebben opgelopen. Ze verwachten dat het aandeel in een maand tijd naar meer dan vijftig procent zal zijn gestegen. Het OMT verwacht dat het aantal ziekenhuisopnames in maart en april weer zal toenemen, vandaar dat het nu alvast scherp wil optreden.

Afbeelding
Eerste basisbaan ingevuld Algemeen 53 minuten geleden
Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 3 uur geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 19 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 21 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur gisteren
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 28 mrt, 13:19