Zorg, veiligheid, aandacht en welzijn staan hoog in het vaandel | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Leeuwarden en omstreken
dinsdag 19 januari, 2021 13:41
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Foto: ZieSa

Zorg, veiligheid, aandacht en welzijn staan hoog in het vaandel

  Zorg & Welzijn

LEEUWARDEN - Het komt vaak voor: ouderen die geestelijk en/of lichamelijk achteruit gaan of mensen met een lichameijke en/of verstandelijke beperking die thuis niet meer op hun plek zijn. Ze hebben zorg nodig, ze vereenzamen en ze redden het thuis niet meer helemaal. Maar ze zijn te goed voor een verpleeghuis, daar zouden ze niet op hun plek zijn. Voor deze mensen is wonen in een Fidesta huis een uitkomst. Ze wonen zelfstandig in een eigen appartement in een beschutte kleinschalige woonomgeving. Een plek waar ze het leven leiden dat bij hen past, maar waar ze worden gezien, waar op hen wordt gelet en waar gezelligheid en betrokkenheid hoog in het vaandel staan.


Het gaat thuis niet meer

Mogelijk herkent u deze situatie, omdat uw vader, moeder, opa of oma ouder wordt en steeds meer te maken krijgt met lichamelijke of geestelijke problemen. Vergeetachtig, slecht eten met als gevolg ondervoeding, minder vaak uit bed komen, het komt helaas vaak voor onder ouderen. U maakt zich als naaste zorgen, u vraagt zich af hoe lang dit nog kan doorgaan. Een Fidesta huis kan dan goed passen: uw dierbare kan zoveel mogelijk de eigen regie houden, u blijft volop betrokken en tegelijk bent u er van verzekerd dat er op hem of haar wordt gelet. De zorg die nodig is wordt geleverd en er is 24 uur iemand aanwezig.
Er wonen ook echtparen in de Fidesta huizen, waarvan één zorg nodig heeft en de zorg te zwaar wordt voor de partner of de kinderen alleen.

Gemoedelijk en huiselijk

In de Fidesta huizen is de sfeer gemoedelijk en huiselijk. Bewoners vullen de dag in zoals zij dat willen. Ze kunnen meedoen aan gezamenlijke activiteiten: samen een spel doen, met elkaar naar de markt, koffie drinken of met elkaar eten, of gewoon gezellig een praatje maken met een medebewoner. Vrijwilligers spelen hierin een belangrijke rol. Zij kunnen ook iets met een bewoner alleen doen, bijvoorbeeld buiten een wandeling maken. De gezamenlijke huiskamer is het kloppend hart van de Fidesta huizen; het is de plek om samen te zijn en te genieten van de mensen om je heen. De (gezamenlijke) eet- en drinkmomenten, de activiteiten en het samen zijn geeft het de bewoner de gewenste structuur aan de dag die ze als prettig ervaren. Alles is er op gericht dat mensen een fijne dag hebben. Daarbij wordt goed gekeken waar bewoners behoefte aan hebben. Zorg, veiligheid, aandacht en welzijn zijn daarbij belangrijke pijlers.

Aardappelen met een karbonaadje

Lekkere geuren, samen het eten bereiden, gezelligheid, vers eten, het draagt allemaal bij aan het welbevinden van de bewoners. Daarom is er in de Fidesta huizen veel aandacht voor vers en gezond eten. De Hollandse pot is vaak de favoriet: aardappelen, groente en een lekker karbonaadje.

Appartementen vrij

In een aantal Fidesta huizen in Friesland zijn momenteel appartementen vrij. Op de website vindt u de contactgegevens van huizen waar ruimte is; www.fidestazorg.nl. Voor algemene informatie kunt u terecht bij het algemene nummer van Fidesta Zorg: 088 - 666 62 22.

Meer berichten