Hoe angst de kans op ziekte vergroot | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Leeuwarden en omstreken
dinsdag 19 januari, 2021 13:14
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden

Hoe angst de kans op ziekte vergroot

  Zorg & Welzijn

We leven momenteel in een onzekere tijd. Daardoor hebben veel mensen last van angstgevoelens en spanningen. En juist nu kun je dat slecht gebruiken, want langdurige spanning heeft een negatieve invloed op je immuunsysteem.Want, simpel gezegd gaat je lichaam zo te werk:
Als er ineens een leeuw je straat in komt rennen, komt je sympathische zenuwstelsel in actie. Je hartslag gaat omhoog, je ademhaling gaat sneller en er komt een stoot adrenaline vrij waardoor je snel in actie kunt komen. Als de leeuw vervolgens wordt gevangen en afgevoerd, komt je parasympatische zenuwstelstel in actie. Je hartslag en ademhaling gaan omlaag, je gaat je eten verteren, en dat wat moet helen, kan helen. Als je bijvoorbeeld voor de leeuw in de bosjes bent gesprongen en daarbij je enkel hebt bezeerd, is nu de tijd voor de wond om te helen en voor je immuunsysteem om binnengedrongen bacteriën te bestrijden.

Dus als je sympathische systeem flink in actie komt, wordt je parasympatische systeem min of meer lam gelegd. De leeuw is bedreigender dan de bacteriën in je been.

En daar zit het probleem: als je langdurige stress ervaart door bijvoorbeeld angst dan wordt je parasympatische systeem voor langere tijd op een laag pitje gezet en gaat je immuunsysteem minder hard werken om virussen en bacteriën te bestrijden. En daardoor kun je flink ziek worden. 

Maar, je kunt dit gelukkig een beetje sturen. Je hebt namelijk invloed op je ademhaling, en daarmee je hartslag. Door bijvoorbeeld een half uur rustig te mediteren kun je je parasympatische systeem een aantal uren ‘aan’ zetten. 

Vragen? 
Kijk op www.margreetdonker.com

Meer berichten