Nieuwbouw van locatie Heerenhage krijgt inmiddels vorm
Nieuwbouw van locatie Heerenhage krijgt inmiddels vorm

Groen licht bestemmingsplan Aldlânstate

Zorg & Welzijn

LEEUWARDEN – De nieuwbouw van Aldlânstate is sterk vertraagd. Oorzaak is een rechtszaak die omwonenden hebben aangespannen tegen de afgegeven omgevingsvergunning. Een nieuw bestemmingsplan met een specifiekere beschrijving van het aantal woningen, het bouwperceel en de groenvoorzieningen, is inmiddels goedgekeurd door de gemeenteraad.

Bouw stap dichterbij

Het nieuwe Aldlânstate is weer een stapje dichterbijDe bouwplannen hebben flinke vertraging opgelopen, maar er worden nu weer stappen richting bouw gezet. Het bestemmingsplan is aangepast en door de gemeenteraad vastgelegd, maar wanneer de schop daadwerkelijk de grond ingaat, is nog niet bekend.

Op zijn vroegst kan er halverwege 2021 worden begonnen met de realisatie van het plan. Als het gehele traject van bezwaren en beroepen moet worden doorlopen, kan dat ook wel het voorjaar van 2023 worden.

“Er is nog veel onzeker, maar het nieuwe gebouw komt er. We weten alleen nog niet wanneer we gaan bouwen en we willen bewoners en mensen die op de belangstellendenlijst staan juist informeren. Over de datum oplevering bouw kunnen we nu niets met zekerheid zeggen.’’, laat directeur Désirée van Dijk-Attema weten.

Verouderde Aldlânstate

De 230 woningen in het huidige Aldlânstate voldoen niet meer aan de behoefte van ouderen. Het aantal appartementen neemt bij de nieuwbouw af van 230 nu naar circa 125 in de toekomst.

De groep ouderen die in Aldlânstate woont, wordt steeds kleiner. Er wonen op dit moment nog zo’n 45 ouderen in het verouderde grote gebouw aan het Van Harinxmakanaal, in de leeftijd tussen 70 en 100 jaar. 

Na veel leegstand worden er nu, in afwachting van de nieuwbouw, veel appartementen verhuurd via Carex Fryslan. Er wonen studenten, maar ook mensen die tijdelijk in Leeuwarden werken of mensen die wachten tot hun nieuwbouwhuis klaar is. Senioren die belangstelling hebben om in het huidige Aldlânstate te komen wonen, hebben voorrang op tijdelijke bewoners en krijgen garantie voor ruimte in de nieuwbouw. 

Zelfstandig wonen met andere senioren als buur

De nieuwbouw komt naast het bestaande gebouw. Pas na de verhuizing van de bewoners wordt het oude pand afgebroken. De nieuwe appartementen bieden zelfstandig wonende senioren genoeg ruimte om te manoeuvreren met bijvoorbeeld een rollator, de badkamer is ruim opgezet en er zijn geen drempels of andere obstakels. 

In het nieuwe Aldlânstate komen comfortabele woningen, waarin senioren ook kunnen blijven wonen als de levensomstandigheden veranderen, bijvoorbeeld door ouderdom. 

‘’Senioren beseffen steeds meer dat het heel belangrijk is om na te denken over zelfredzaamheid. Hoe blijf ik zo lang mogelijk zelfstandig wonen? Niet iedereen heeft de sociale contacten of mantelzorgers waar zij een beroep op kunnen doen’’, vertelt Van Dijk-Attema.

Wonen tussen andere senioren

‘’De mensen die hier komen wonen, willen tussen mensen wonen die hetzelfde tempo aanhouden en dezelfde behoeften hebben. Maar vinden het ook fijn dat onze medewerkers klaar staan als het nodig is, zoals een goede buur dat zou doen. Je woont zelfstandig in Aldlânstate, maar je leeft er samen.’’

Heeft u een vraag?

In Aldlânstate woont u zelfstandig en bepaalt en regelt u alles zelf, maar een vriendelijk gezicht of een helpende hand is nooit ver. U woont in een gebouw met andere senioren en die ontmoet u wanneer u dat wilt. Bij de brievenbussen in de centrale hal, bij de maandelijkse borrel of in de ontmoetingsruimte. 

Bel gerust met ons servicepunt: 058 - 288 33 23 (’s ochtends bereikbaar). Volg de ontwikkelingen op onze Facebookpagina.

Ook op de bouw worden uiteraard  zoveel mogelijk de Coronaregels in acht genomen
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 22 minuten geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 2 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 4 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 18 uur geleden
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 21 uur geleden
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur gisteren
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17