Afbeelding

Ondanks Corona gaat verkorte opleiding Doktersassistent van het Volwassenen College gewoon door

Zorg en Welzijn

Het Volwassenen College, waar in Fryslan in korte tijd herintreders en omscholers worden opgeleid tot Doktersassistente, gaat tijdens de Coronacrisis gewoon door met de opleiding. Sinds half maart zijn alle lessen online. En de docenten en studenten worden steeds handiger met het computerprogramma. Je kunt presentaties, foto’s en filmpjes bkijken, maar ook beurten geven, via chat vragen stellen en discussieren in aparte ‘kamertjes’. Elk uur is er een ander soort les.

Naast het gewone aanbod van lessen, opent de huidige situatie de deur naar extra mogelijkheden waar we nooit aan gedacht hadden, aldus Karin Reidinga, een van de docenten. Zo zijn er scriptiebegeleidingsgroepen gevormd waar studenten van verschillende locaties inzitten die brainstormen over het schrijfproces van hun scriptie. En om contact te houden is er elke week een digitaal schoolplein, waarin we bij de koffie online de laatste nieuwtjes uitwisselen. In de meivakantie is er een gastles voor gezinsleden van de studenten geweest over Corona, en een triagewedstrijd met mystery guests gehouden.

Het meest bijzonder zijn wel de oefenpoppen die studenten zelf thuis gemaakt hebben, zie foto. Dit maakt het mogelijk, ook voor studenten die alleen wonen, om thuis te oefenen met EHBO handelingen als ‘in stabiele zijligging brengen’, ‘kinlift’, ‘van buik op rug draaien’, en ‘rugslagen en buikstoten’. Er wordt thuis druk geoefend.

Reidinga: “We missen het ‘echte’ contact wel, maar we verliezen geen contact en geen kansen op deze manier”. Vanaf half juni kunnen er wel weer praktijkexamens afgenomen worden voor studenten die daaraan toe zijn. En hopelijk is het kort daarna ook weer mogelijk om praktijklessen te geven want online leren bloeddruk te meten, is toch een beetje lastig.

Punt van aandacht is de stage. In het begin van de Coronacrisis zijn vrijwel alle stages stopgezet, omdat alleen mensen voor wie het echt nodig was, aan het werk mochten. Maar inmiddels wordt er verschillend over gedacht in de praktijk. Nu de meeste huisartspraktijken minder patiënten naar de praktijk laten komen, is er juist tijd om een stagiaire in te werken in bijvoorbeeld het gebruikte computerprogramma en telefooncentrale. Zodat als straks de grote drukte komt, de ingewerkte stagiaire haar handen kan laten wapperen, optimaal praktijkervaring kan opdoen, en het leerbedrijf er ook van kan gaan profiteren. Want alle zorg die is blijven liggen, moet toch ingehaald worden.

Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 1 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 6 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 7 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 9 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 27 mrt, 18:00