Overhandiging plan aan wethouder Hilde Tjeerdema door projectleider Madieke Wiegersma en projectadviseur Ymkje Woudstra van Sociaal Domein Fryslân
Overhandiging plan aan wethouder Hilde Tjeerdema door projectleider Madieke Wiegersma en projectadviseur Ymkje Woudstra van Sociaal Domein Fryslân

Fries actieplan tegen huiselijk geweld en kindermishandeling

Zorg en Welzijn

Huiselijk geweld en kindermishandeling is de meest voorkomende vormen van geweld. De gevolgen zijn groot en vaak levenslang merkbaar. Met het nieuwe Fries actieplan ‘Een duurzame aanpak van geweld in afhankelijkheidsrelaties’ willen de Friese gemeenten dit geweld blijvend oplossen. Hierbij willen ze de daders én slachtoffers eerder in beeld krijgen om de juiste ondersteuning te kunnen bieden.

Twee projecten zijn inmiddels gestart 
Vanuit het Rijk is projectgeld beschikbaar gesteld voor gemeenten vanuit het actieprogramma ‘Geweld Hoort Nergens Thuis’ voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling. In Fryslân zijn nu twee projecten gestart. 

In het eerste project wordt onderzoek gedaan naar casussen waarin na een eerste melding bij Veilig Thuis later opnieuw meldingen zijn gedaan. Hierdoor wordt duidelijk welke factoren een positieve of negatieve invloed hebben op de cliënt(en), zodat deze de toekomst voorkomen kunnen worden. 

Het tweede project is een regionaal samenwerkingsverband voor ernstige casussen.

Deze multidisciplinaire aanpak (MDA++) werkt goed en het aantal her-meldingen is laag. Bij MDA++ wordt samen met de cliënt(en) gekeken welke hulp nodig is.
Vervolgens wordt er een behandelplan gemaakt en iedere cliënt of gezin krijgt een vast contactpersoon. Het doel van dit project is om deze aanpak lokaal binnen gemeenten te borgen.

Kom zelf in actie bij vermoedens van huiselijk geweld! 
Bij vermoedens van huiselijk geweld of kindermishandeling kan iedereen gratis Veilig Thuis (anoniem) bellen voor advies. Bel 24/7 het gratis telefoonnummer 0800-2000.

Afbeelding
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 1 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 15 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 17 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 20 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Chantal Jager (20) staat voor de tweede keer op rij in de finale van Miss Beauty of Friesland Persoonlijke verhalen 23 uur geleden
Afbeelding
Ontwikkelkader Spoordok: Stadsterp van de toekomst! Politiek 27 mrt, 10:00