Afbeelding

Ouderen met dementie wonen in een normale wijk in Leeuwarden

Wonen

Leeuwarden – In de wijk Goutum-Súd in Leeuwarden wordt hard gewerkt aan de nieuwe woonzorglocatie Jabikshof van ouderenzorgorganisatie Noorderbreedte. De innovatieve opzet zorgt ervoor dat de bewoners met dementie straks echt onderdeel zijn van een normale wijk. Gewoon zoals zij vroeger gewend waren.

“Veel mensen beseffen het zich misschien niet, maar als je kinderen buiten kunt zien voetballen of iemand de hond ziet uitlaten, dan draagt dat echt bij aan een stukje welzijn.” Aan het woord is Judith Lukkes, teamleider Zorg van het nieuwe Jabikshof dat naar verwachting in december dit jaar de deuren opent. “Daarom zijn we zo ontzettend blij dat we met onze nieuwe woonzorglocatie midden in de wijk zitten. Want de omgeving is daardoor heerlijk levendig. Er is altijd wat te zien en dat draagt bij aan het realiseren van een waardevolle dag. De bewoners maken onderdeel uit van het leven, zoals dat hoort.”

Gebouw past in de wijk

De bewoners van Jabikshof wonen nu nog in Nieuw Mellens in Leeuwarden. “Die locatie is inmiddels verouderd”, zegt Rianne van der Lei, teamleider Service. “Daaraan is ook heel goed te zien dat het om een zorglocatie gaat. Dat wordt met Jabikshof echt anders. Het ontwerp van de nieuwbouw past bij de stijl van de wijk Goutum Súd. Aan het pand is straks niet te zien dat het een woonzorgcentrum is. De nieuwbouw bestaat uit verschillende ‘huizen’ met allemaal hun eigen voordeur. Daarmee past het gebouw bij de huizen in de rest van de wijk.”


Kleinschalig wonen

Rianne en Judith vertellen dat achter elke voordeur twee groepswoningen komen. “In elke groep wonen acht bewoners met dementie. Doordat we kiezen voor kleinschalig wonen, kun je de groepen echt zien als kleine huishoudens. En zo’n huishouden wordt met elkaar gerund, door de zorgmedewerkers én bewoners. De zorgmedewerkers leveren de zorg die nodig is en dragen ook bij aan het welzijn. Dat gebeurt onder meer door de bewoners te laten doen wat ze willen en nog kunnen. Dus als iemand graag de aardappels schilt, dan kan dat. Er wordt gezellig met elkaar gekookt en gegeten. Door elke dag te kunnen doen wat je wilt, proberen we voor alle bewoners elke dag waardevol te maken.”

Eigen privéruimte

Binnen Jabikshof krijgt elke bewoner een eigen woon- en slaapstudio met badkamer. “Die eigen privéruimte draagt absoluut bij aan de kwaliteit van leven”, zegt Rianne. “Niets zo fijn dan om over je eigen ruimte te beschikken.” Elke groepswoning krijgt verder een gezamenlijk huiskamer met serre. Daarnaast zijn er een veilige binnentuin en voldoende ruimte om vrij te bewegen. “Daarmee bieden we echt een stuk vrijheid. De bewoners kunnen zelf kiezen wat ze willen. Voor rust kunnen ze naar hun eigen kamer, voor een praatje naar de huiskamer en voor een wandeling naar de binnentuin.”


Huiselijke sfeer, ontmoeting en verbinding

Binnen het nieuwe Jabikshof wordt er ook veel aandacht besteed aan het creëren van een huiselijke sfeer. “Er worden binnen de huiskamers diverse activiteiten aangeboden”, zegt Judith. “Die gaan bijdragen aan een zinvolle en waardevolle invulling van de dag. Verder willen we ook gaan inzetten op ontmoetingen en samenwerkingen met bewoners en bedrijven uit de wijk. Het ontwerp van de nieuwbouw houdt rekening met ruimtes waarin die ontmoetingen kunnen plaatsvinden. En dat is echt heel belangrijk, want ook mensen met dementie doen nog steeds graag nieuwe ervaringen op.”

Afbeelding
Tenzij er nog kou komt, mogen we veel wespen verwachten dit jaar.
Vooruitzicht wespenoverlast voorlopig niet gunstig Natuur 7 uur geleden
Afbeelding
Geen of minder treinen in juni en juli rond Leeuwarden Verhalen uit de buurt 10 uur geleden
Afbeelding
Midterm review gemeente: Blijven investeren in de toekomst! Politiek 13 uur geleden
Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 15 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 17 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 24 apr, 18:00
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 24 apr, 15:00
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 24 apr, 12:00