De Noorse woning in het centrum van Warten.
De Noorse woning in het centrum van Warten. Foto: Makelaardij Hoekstra

Bijzondere woningen: Noorse woning van drie verdiepingen

Wonen

WARTEN – In het centrum van Warten kun je er nauwelijks om heen. De Noorse woning van drie verdiepingen: een prachtig statig pand. Voor de rubriek ‘Bijzonder wonen’ een heel interessante woning. Melle en Sita Taselaar wonen er precies een jaar met veel plezier.

Het is een houten huis met aan de buitenkant steenstrippen in een bijzondere kleur. “Mensen die hier langs lopen, komen soms even ons erf op en willen het vaak even aanraken om te voelen of het wel echt is. Het is echt heel bijzonder”, zegt Sita enthousiast.

‘Je houdt ervan óf niet’

“Het is best een spraakmakend huis. Je houdt ervan of je houdt er niet van. Er is meestal geen tussenweg”, zegt ze. Zij (35) en Melle (40) vinden het uiteraard prachtig, ook in combinatie met het woonplezier dat ze er ervaren. Het huis is in 2017 gebouwd en van alle gemakken voorzien.

“Hiervoor hebben we zeven jaar in een woonboerderij in Oudega Smallingerland gewoond. Omdat ik een ongeluk kreeg waardoor ik mijn geliefde paardensport niet meer kan beoefenen, zochten we iets met een minder grote tuin en minder onderhoud. Zodoende zijn we hier terecht gekomen. Omdat dit huis aan het water ligt, hebben we meteen een bootje gekocht. En ook dat voldoet goed.”

Toch was het wennen. “Het was wel even een dingetje voor ons en de kinderen. Van een volledige vrijstaande woning in de landerijen, met onze eigen paarden en soms reeën uit de natuur in onze tuin, zijn we verhuisd naar een huis aan de Hoofdstraat midden in het dorp. Het is hier in het centrum van Warten iets drukker, maar daar zijn we inmiddels ook al weer aan gewend.”

Varen in De Alde Feanen

In de weekenden zoeken ze regelmatig de rust op. “We gaan varen graag met onze twee dochters van 3 en 5 jaar. In onze Zweedse voormalige reddingsloep kun je ook overnachten, Je kunt net met vier mensen in de kajuit slapen, dus dat past precies. Warten ligt aan de rand van het natuurgebied Nationaal Park De Alde Feanen, dus wat wil je nog meer? Je kunt daar heerlijk varen, bijna verdwalen en genieten van de rust in de waterrijke natuur, waar je bovendien ook goed kunt wandelen en fietsen.

Warten is een warm dorp

Ondanks corona en het gemis van buurtfeestjes is de familie Taselaar snel geïntegreerd. “Warten is een warm dorp: wij zijn direct opgenomen in de gemeenschap”, zegt Sita. Dat je vanwege de lockdown meer thuis bent dan anders, vinden de Taselaars niet erg. “Melle heeft een werkkamer, ik heb een studeerkamer, we hebben een bioscoop, de woning is van alle gemakken voorzien. Het is gewoon een fijn huis. Alleen al de woonkeuken is groot genoeg om in te leven. Wij zijn er echt blij mee.”

Het huis heeft zes slaapkamers, wat betekent dat de 18-jarige dochter van Melle, uit een eerdere relatie, er ook regelmatig kan wonen. Ideaal. Voor de twee jongste dochters is het fijn dat er vlakbij het huis een speeltuin is. Ideaal voor hen en voor Sita en Melle. Het is echt een lot uit de loterij voor ze, waar ze graag nog lang van willen blijven genieten.

De voorkant van de bijzondere Noorse woning in Warten.
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 7 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 10 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 13 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 23 apr, 16:00
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 23 apr, 14:00
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 23 apr, 12:46