Afbeelding

Een woningtekort in Nederland, hoe kan dat?

Wonen

FRIESLAND – Je hebt er misschien wel wat over gehoord, maar in Nederland hebben we een ernstig woningtekort. De komende tien jaar moeten er ongeveer 845.000 nieuwe woningen bij komen om te voorkomen dat het woningprobleem op te lossen. De vraag is natuurlijk of dit lukt, maar om het Nederlandse woonprobleem te snappen, moet je ook weten hoe het is ontstaan. RondOm Vandaag zocht het uit. 

Reden 1: Te weinig huizen 

Er zijn te weinig huizen in Nederland. Veel te weinig zelfs. Volgens het onderzoeksbureau ABF-research was er in 2020 een tekort van 235.000 koop- en huurwoningen. Dit zou volgens onderzoekers kunnen oplopen tot 419.000 woningen in 2025. Dit tekort is onder andere ontstaan door de crisis in 2008. In de crisis zijn er weinig tot geen huizen gebouwd en dit heeft een achterstand opgeleverd.

Reden 2: Huizen worden te duur

De prijs van bouwkosten en bouwgronden gaan omhoog, waardoor huizen ook een stuk duurder zijn geworden. De grondprijzen zijn in vergelijking met tien jaar geleden met 23 procent toegenomen. Er is ook te weinig grond om huizen te bouwen. Er zullen dus meer bouwlocaties toegewezen moeten worden zodat er meer huizen kunnen worden gebouwd

Reden 3: Minder bouwvakkers

Er zijn een stuk minder bouwvakkers dan vroeger. Het is voor bedrijven heel erg lastig om nieuwe bouwvakkers te vinden. Over het algemeen zijn jongeren minder geïnteresseerd in de bouw en doen ze liever andere beroepen waar je snel en veel geld kan verdienen. In de bouwmarkt is hard werken voor relatief weinig geld. Doordat er minder bouwvakkers zijn, worden er een stuk minder huizen gebouwd.

Reden 4: Meer vraag dan aanbod

Er is veel meer vraag naar woningen dan dat er woningen in Nederland wordt aangeboden. Het bevolkingsaantal groeit elk jaar in Nederland. Hierdoor moeten er meer huizen worden gebouwd terwijl Nederland al een behoorlijke achterstand heeft op de huizenbouw. Doordat er steeds meer vraag is naar woningen, worden huizen ook steeds duurder, waardoor starters en mensen met een laag of modaal inkomen geen woning kunnen kopen. Dat heeft dan weer als nadeel dat zij langer in goedkope huurwoningen blijven wonen, waardoor ook hier een tekort ontstaat. Deze krappe en dure woningmarkt maakt het voor mensen moeilijk om een woning te vinden.

Reden 5: Coronacrisis

De coronacrisis heeft ook invloed op de woningtekorten. Als de maatregelen zich zo aanhouden blijft de woningmarkt niet buiten schot. Nieuwbouwprojecten lopen vertraging op en dat is slecht voor de woningmarkt. Er worden minder woningen gebouwd door de financiële gevolgen van de coronacrisis. Zo loopt Nederland nog een grotere achterstand op als het gaat om de woningtekorten. De werkloosheid zal hierdoor stijgen waardoor koopwoningen nog onbereikbaarder worden voor mensen.

Oplossing

Het woningtekort in ons land zal nog zeker jaren duren. De crisis treft op dit moment alleenmaar meer Nederlanders in plaats van minder. Daarom worden er vanuit verschillendehoeken oplossingen geboden. Er zijn natuurlijk partijen die zich hardmaken voor ditprobleem. Zo stellen zij bijvoorbeeld voor om vaker en sneller vergunningen uit te gevenvoor (sociale) woningbouw. Rigoureuze oplossingen zijn het bevriezen van huren, in desociale of zelfs particuliere sector. Hierdoor zijn mensen minder kwijt aan de vaste lasten vanhun huurhuis en kunnen ze beter sparen voor een koophuis. Het motiveren van jongeren omin de bouw te gaan werken is ook één van de ideeën die de politiek en de sector belangrijkvinden om de woningcrisis op te lossen.

Daarnaast worden er ook steeds vaker creatieve oplossingen bedacht die de woningnoodtijdelijk kunnen verlichten, zoals het openstellen van vakantieparken voor permanentebewoning. Er zijn namelijk steeds meer vakantieparken in Nederland en de woningen diedaar gebouwd worden zijn ook steeds vaker luxer en groter. Uitermate geschikt voorpermanente bewoning. Duurzame oplossingen, zoals een tiny house, zijn ook steeds meer intrek.

Hoe dan ook, om de woningcrisis op te lossen zullen er snel meer betaalbare woningen gebouwd moeten worden.

Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 2 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 18 apr, 08:00
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00