Een balende Tamás Kiss na de 9-0 van Ajax.
Een balende Tamás Kiss na de 9-0 van Ajax. Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

SC Cambuur onmachtig tegen effectief Ajax

Sport

SC Cambuur verloor afgelopen weekend met maar liefst 9-0 van Ajax. De Leeuwarders bleken in alle opzichten een maatje te klein ten opzichte van de Amsterdammers. Geen schande overigens, maar de mannen van trainer Henk de Jong hadden ongetwijfeld meer verwacht van de wedstrijd. 

De Amsterdammers domineren al jarenlang het Nederlandse clubvoetbal en zijn ook dit seizoen weer de enige vertegenwoordiger van Nederland in de Champions League. Op dit allerhoogste podium ging het enkele dagen in Lissabon meer dan uitstekend, want in de Portugese hoofdstad werd Sporting Portugal in het eigen Estádio José Alvalade in de eerste groepswedstrijd door de Amsterdammers met 1-5 gedeclasseerd. 

Ajax tegen SC Cambuur was ook het treffen tussen de huidige kampioen van de Eredivisie en de Eerste Divisie. En tussen Erik ten Hag en Henk de Jong die onlangs de Rinus Michels award ontvingen als beste trainer van respectievelijk de Eredivisie en Eerste Divisie 2020/2021. “Het is voor ons een prachtige uitdaging om ons te meten met de top van Nederland, maar laat duidelijk zijn dat we ook in Amsterdam gaan voetballen voor een resultaat”, aldus De Jong in zijn wekelijkse voorbeschouwing. De laatste keer dat beide clubs elkaar in de hoofdstad op Eredivisie niveau troffen was op 21 november 2015 toen Ajax met 5-1 de bovenliggende partij was. Wist SC Cambuur in het verleden in bekerduels tegen de Ajacieden nog wel eens voor een grote sensatie te zorgen, zaterdagavond zat een stunt er helaas niet in. 

Na de prachtige driepunter tegen Go Ahead Eagles was er voor Henk de Jong geen enkele aanleiding om wisselingen in zijn basisformatie door te voeren. Helaas ontbraken Erik Schouten en de Letse international Roberts Uldrikis nog op het wedstrijdformulier. Bij de thuisploeg maakten Nicolas Tagliafico en David Neres hun opwachting in het startende elftal, waardoor Antony en Daley Blind op de bank begonnen. Cambuur kon aanvankelijk goed met Ajax meekomen en kreeg via Issa Kallon op de linkerflank zelfs een paar keer de mogelijkheid om er gevaarlijk uit te komen. Helaas ontbrak in de eindfase de finesse om echt gevaarlijk te worden. Maar net als enkele weken geleden in Eindhoven straffen topclubs fouten vaak genadeloos af, zo ook in de zestiende minuut. Balverlies op de middellijn van Alex Bangura leidde de 1-0 van Jurriën Timber in, waarna enkele minuten later uit een hoekschop de 2-0 van Steven Berghuis viel te noteren. Op het half uur was het duel gespeeld toen Noussair Mazraoui enigszins fortuinlijk de bal via het been van Calvin Mac-Intosch achter Sonny Stevens schoot. Enkele minuten voor het rustsignaal volleerde David Neres een voorzet van Tadíc binnen en bepaalde hiermee de ruststand op 4-0.

Om de verdedigingsmuur van Cambuur beter te stutten, bracht Henk de Jong na rust Jhondly van der Meer voor Jamie Jacobs in het veld. Deze omzetting zorgde in het begin van de tweede helft ervoor dat de Amsterdamse doelpuntenregen opdroogde, maar vanaf de zestigste minuut stond het in een tijdsbestek van zeven minuten al 7-0. Dušan Tadic, invaller Mohamed Daramy en Sébastien Haller waren trefzeker voor de ontketende Amsterdammers. Cambuur beleefde een vreselijke avond in de Johan Cruijff Arena en door doelpunten van de ingevallen Danilo en opnieuw David Neres dreigde zelfs de dubbele cijfers. Dat bleef Cambuur uiteindelijk gelukkig bespaard, maar de 9-0 eindstand betekende wel de grootste nederlaag ooit op Eredivisie-niveau voor Cambuur.

Komende donderdag kan revanche worden genomen op deze pijnlijke nederlaag. Want dan komt Heracles Almelo op bezoek in het Cambuur Stadion. De Almeloërs spelen alweer sinds 2005 onafgebroken op het hoogste niveau en zijn bijna niet meer weg te denken uit de Eredivisie. Toch maakt de ploeg van de Duitse trainer Frank Wormuth een enigszins tegenvallende seizoenstart door, want de Tukkers haalden uit hun eerste drie wedstrijden slechts één schamel puntje. Het hoeft geen groot betoog dat er bij Cambuur alles aan gelegen is om na de eclatante overwinningen thuis tegen FC Twente en Go Ahead Eagles wederom de drie punten in eigen huis te houden.

Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 15 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 15 apr, 12:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Filmwerf sluit seizoen af met 'Oppenheimer' Cultuur 14 apr, 12:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Fries Verzetsmuseum voegt Wieke Bosch en Esmée van Eeghen toe aan verzetsmonument Cultuur 13 apr, 12:00
Beeld ter illustratie
Ongezond hard geluid rondom vliegbasis Leeuwarden door F-35 neemt toe Algemeen 13 apr, 09:00