Tom Boere baalt stevig van de late 2-1 van FC Groningen.
Tom Boere baalt stevig van de late 2-1 van FC Groningen. Foto: Henk Jan Dijks / Dijksmedia

SC Cambuur krijgt te weinig bij rentree in de Eredivisie

Sport

SC Cambuur is terug waar het hoort (in de Eredivisie) en de supporters zijn ook terug waar ze horen: op de tribunes van het Cambuur Stadion. Dat was al voordat de wedstrijd ook maar begonnen was, de belangrijkste conclusie van een ouderwetse voetbal-zondagmiddag aan het Cambuurplein.

De sfeer was ondanks een bezetting van ‘slechts’ twee derde van de capaciteit dan ook ouderwets te noemen en al voordat de warming-up was begonnen, zat de sfeer er op de tribunes al goed in. Dat zou de hele wedstrijd niet veranderen en met name in de tweede helft werden de mannen in het geel-blauw haast letterlijk naar voren geschreeuwd. Een overwinning leverde dat helaas niet op, want een dubieuze corner en een onmogelijke wereldgoal in blessuretijd werden SC Cambuur vandaag tegen FC Groningen helaas fataal.

Daar zag het overigens lang niet naar uit, want de mannen van Henk de Jong boden goed partij aan de veel kapitaalkrachtigere Groningers. Goed, tot veel kansen kwam de thuisploeg misschien niet in de eerste helft, het liet wel zien voetballend prima mee te kunnen en met iets dadendrang en opportuniteit hadden er zomaar meer kansen kunnen worden gecreëerd.

De FC van trainer Danny Buijs speelde in een ietwat verdedigende 5-3-2 formatie en zette vaker niet dan wel druk op de defensie van SC Cambuur. Met dat bijltje is vaker gehakt in Leeuwarden, want het is dezelfde methode die veel Keuken Kampioen Divisie ploegen hanteerden in de afgelopen twee seizoenen.

We weten inmiddels dan ook dat dit de amusementswaarde niet ten goede komt en dat het dan al snel een wedstrijd van momenten wordt. Daarin was FC Groningen in ieder geval effectiever, toen El Messaoudi vanuit een corner vrij kon binnenkoppen en Hendriks de bal bij de paal niet meer kon keren. Op de tribunes was het de grote vraag of het überhaupt wel een corner was. Die vraag werd na afloop door linksback Alex Bangura beantwoordt met een volmondig nee.

Hoe het ook zij, de 0-1 voorsprong voor FC Groningen was daar en SC Cambuur moest na rust uit en ander vaatje gaan tappen en dat deed het ook. Een furieus SC Cambuur kwam razend uit de startblokken en zette de tegenstander vol onder druk. Dat leverde meteen ook kansen op voor Hendriks en Kallon, maar op de gelijkmaker was het nog even wachten tot de 68e minuut.

Het was Alex Bangura die goed doorkwam op links en Jamie Jacobs de diepte in stuurde. Die behield op zijn beurt het overzicht en schoof de bal panklaar voor Robin Maulun, die de trekker overhaalde en het Cambuur Stadion deed ontploffen van vreugde: 1-1.

De spelers van SC Cambuur juichen na de terechte 1-1  - Henk Jan Dijks / Dijksmedia

De stand was weer gelijk en dat was gezien de intenties en de verhoudingen na rust niet anders dan verdiend te noemen. Het had zelfs nog mooier kunnen worden, toen nog geen tien minuten later Jamie Jacobs was doorgebroken en op de in de Eredivisie debuterende doelman Leeuwenburgh kon afstomen. Hij werd echter in extremis nog bijgehaald door Te Wierik en weg was de kans.

Beide ploegen leken te berusten in een gelijkspel, totdat in de 94(!) minuut het moment van glorie kwam voor de ingevallen Strand Larsen. Hij mocht aannemen in de zestien, de bal in de lucht controleren en vervolgens met een haast onmogelijk omhaal afvuren op het doel van Sonny Stevens. Die was kansloos op de inzet, die met een boogje perfect in de kruising tegen het net verdween. Het was vrijwel direct het einde van de wedstrijd en daarmee een bittere pil voor een dapper SC Cambuur, dat zeker na rust liet zien een aanwinst te zijn voor de Eredivisie.