Afbeelding

Judoka Jelte: “Judo is mijn inziens soms een ondergewaardeerde sport”

Sport

LEEUWARDEN - Vaak worden bekende sporten zoals voetbal of hockey in het daglicht gezet, maar wij kiezer ervoor om een andere sport te belichten. RondOm Vandaag ging langs bij Sportschool de Leeuw en stelde een aantal vragen over sporten die niet zo vaak in de spotlight staan.

Bij Jelte is judo met de paplepel ingegoten. Zijn opa begint 60 jaar geleden een judoschool in Leeuwarden en zijn vader neemt deze op een zeker moment over. ”Ik ben in de sportschool opgegroeid en kreeg dus van jongs af aan met judo te maken. Op mijn vierde ben ik zelf begonnen en nu ben ik 27 en trainer. De judoschool run ik inmiddels samen met mijn vader. Dat de sportschool steeds in handen is gebleven van onze familie, geeft mij een vertrouwd en warm gevoel.” Volgens Jelte zijn er heel veel aspecten die judo tot een leuke sport maakt. “Het is een contactsport, dus je kan lekker stoeien, maar je hebt ook respect voor elkaar. Dat het een individuele sport is, vind ik ook fijn. Je bent zelf verantwoordelijk voor je prestaties en kan niet de schuld leggen bij je team. Je bent niet zo zeer bezig met anderen, maar sport vooral om jezelf te verbeteren.”

Vooral de opvoeding die de jonge judoka’s krijgen tijdens de sport, maakt Judo volgens Jelte zo speciaal: “Respect is het allerbelangrijkste. Zo heb je altijd voor de wedstrijd een judo buiging, dit komt uit Japan. Je hoort elkaar ook niet dwars door de zaal heen te smijten. Judo is in mijn inzien soms een ondergewaardeerde sport. Mensen kennen het vaak wel, maar het is niet zo populair als bijvoorbeeld in Azië. Het is lastig om in Nederland te leven van judo. De meeste judoka’s kunnen zelfs op hoog niveau niet rondkomen van de sport.”

In de sportschool van Jelte worden naast judo, nog andere sporten gegeven: “We geven les in judo, jiujitsu, karate, aikido en kickboksen. Dit zijn voornamelijk de vechtsporten. Daarnaast geven we ook fitsporten zoals bosu en aerobics. Maar de meeste mensen zitten bij ons op judo: ongeveer 200 leden. Bij een sport zoals jiujitsu hebben we ongeveer twintig leden, want maar weinig mensen kennen deze sport.”

Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 50 minuten geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 14 uur geleden
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 22 uur geleden
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 15 apr, 12:00