De voetballers van Cambuur vieren feest na de terechte promotie naar de eredivisie, waar twee jaar lang keihard aan is gewerkt. Het vuurwerk op de achtergrond is van de supporters die op het Cambuurplein ook groot feest vieren. Op naar de eredivisie!
De voetballers van Cambuur vieren feest na de terechte promotie naar de eredivisie, waar twee jaar lang keihard aan is gewerkt. Het vuurwerk op de achtergrond is van de supporters die op het Cambuurplein ook groot feest vieren. Op naar de eredivisie! Foto: Rob Dijkstra

CAMBUUR PROMOVEERT! Vuurwerk, feest, eredivisie en nog lang onrustig

Sport

LEEUWARDEN - Duizenden euro’s aan vuurwerk en miljoenen aan frustraties, gaan vanavond op het Cambuurplein in Leeuwarden de lucht in, want eindelijk mag Cambuur dan echt promoveren naar het hoogste niveau: de eredivisie. Helmond Sport is met 4-1 verslagen vanavond in het Cambuur Stadion en het is groot feest op het Cambuurplein met enkele duizenden supporters en veel, heel veel, vuurwerk en vreugde.

Nummer twee De Graafschap heeft nog vijf wedstrijden te gaan en staat twaalf punten achter, dus zou nog maximaal vijftien punten kunnen scoren. Als Cambuur zijn laatste vier wedstrijden verliest kan De Graafschap de kampioensbokaal nog afpakken. Theoretisch. Niemand die daar nog van uit gaat. De nummers één en twee promoveren rechtstreeks en omdat Almere City FC als nummer drie van de ranglijst vijftien punten achter staat is promotie een feit en het kampioenschap een kwestie van theoretische tijd.

Vierde promotie in clubhistorie vergde twee (!) seizoenen

Deze vierde promotie in de clubgeschiedenis is een hele bijzondere, want dit kampioenschap duurde maar liefst twee jaar (!). Vorig jaar werd Cambuur met een straatlengte voorsprong op de rest geen kampioen, omdat de KNVB oordeelde bij het ingaan van de corona lockdown dat de voorsprong niet per definitie geleid zou hebben tot het kampioenschap aan het eind van het seizoen. Onzin natuurlijk, vinden en vonden veel Leeuwarders en andere voetbalsupporters en -kenners met hen.

Honderdste Cambuur-doelpunt van dit seizoen

SC Cambuur heeft het dit hele seizoen laten zien dat het nog steeds de beste is op het eennahoogste niveau en het kampioenschap naar de eredivisie dubbel en dwars verdient. Zo maakt de club vanavond bijvoorbeeld het honderdste doelpunt van deze competitie: een inzet van Jarchinio Antonia die door Van Hoorenbeeck van Helmond Sport per ongeluk tot eigen doelpunt werd gepromoveerd. Het was de 4-1, twintig minuten voor tijd.

Eerder in de wedstrijd scoorde topscorer Robert Mühren zijn 33-ste en 34-ste van het seizoen, ook dat is een prachtig aantal. Hij schoot de 1-1 tegen de touwen en schoot ook de 3-1 raak, uit een penalty nadat Issa Kallon door Reith was neergehaald in het strafschopgebied. De 2-1 kwam van de voet van Issa Kallon, één minuut voor de pauze.

Op achterstand in de 25-ste minuut

Net in de 25ste minuut kwam Cambuur op achterstand (door Jelle Goselink), maar zoals zo vaak dit seizoen lieten de Cambuur-voetballers zien over een geweldige veerkracht te beschikken. De motivatie is groot, niet alleen vanwege het onrecht van vorig jaar, maar vooral ook vanwege de sterke mentale coaching van trainer Henk de Jong die zijn mannen er continu op wijst wat belangrijk is. Niet de hoofden laten hangen bij onrecht, maar de hoofden omhoog en er weer voor gaan. Zoals Cambuur dat het hele seizoen al heeft laten zien na de grote desillusie van vorig seizoen.

Nog lang onrustig op het Cambuurplein

Het bleef vrijdagavond nog redelijk lang onrustig op het Cambuurplein. Vanaf 23.00 uur verlieten de supporters het plein, nadat trainer Henk de Jong er vanaf het bordes om had gevraagd. Al vanaf halverwege de wedstrijd, plusminus 20.45 uur, knalde het vuurwerk onafgebroken de lucht in vanwege de vreugde van de promotie in combinatie met de frustratie van vorig jaar. Op coronaregels lette het supporterslegioen nu niet echt: de passie en de vreugde winnen het. De gemeente Leeuwarden heeft de afgelopen dagen camera’s geplaatst op en rond het plein, het is de grote vraag hoe de gemeente straks omgaat met de beelden van dit volksfeest. Gezien het negeren van de avondklok en de anderhalve meter afstand. Daarover is nog niks zeker.

Wat wel zeker is, is dat de derby met die andere Friese club op het allerhoogste niveau eraan komt, volgend seizoen. Slechts dertig kilometer verderop, zuidwaarts, die club met die voor echte Cambuur-supporters onuitsprekelijke naam. Het wordt een mooi seizoen volgend jaar.


Ziehier de mooie ranglijst. Promotie is een feit voor Cambuur, het kampioenschap een kwestie van tijd. - Screenshot website Keuken Kampioen Divisie

Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 2 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 6 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 20 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 18 apr, 08:00
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00