Al het hele seizoen maakt de selectie van Cambuur deze mooie woorden richting het kamopioenschap en promotie naar de eredivisie meer dan waar. Nog 7 wedstrijden en 8 punten voorsprong... Foto: RondOm Vandaag

Cambuur recht de rug en wint van angstgegner Volendam

VOLENDAM - De zeldzame nederlaag vorige week van Cambuur heeft de mannen goed wakker, want vrijdagavond revancheerden de Leeuwarder profvoetballers zich in Volendam tegen de plaatselijke angstgegner die eerder dit seizoen nog met 0-1 in Leeuwarden had gewonnen. Met 0-3 gingen de Volendammers het schip in.

De overwinning heeft als resultaat op de ranglijst dat Cambuur met nog zeven wedstrijden te gaan acht punten voor staat op runner-up De Graafschap. Het kampioenschap in de Keuken Kampioen Divisie kan Cambuur niet meer ontgaan, als het met de instelling van vrijdagavond aan de overkant van het IJsselmeer blijft voetballen.

Op de eigen website omschrijft de Leeuwarder club de gewonnen wedstrijd als volgt:

Na het uitzonderlijke uitverlies in het Zuid-Limburgse Kerkrade was het vanavond voor Cambuur zaak om de rug te rechten en op zoek te gaan naar sportieve revanche. Dat moest gebeuren in Volendam tegen de ploeg van Wim Jonk die het Cambuur de laatste tijd met name in Leeuwarden erg moeilijk maakte.

Ondanks de wat wisselvallige resultaten is iedere voetbalkenner er het wel over eens dat FC Volendam één van de best voetballende ploegen in de Keuken Kampioen Divisie is. In aanloop naar het treffen liet Henk de Jong dan ook optekenen dat “…ze op de één of andere manier iets extra’s tegen ons kunnen. Al is het in algemene zin ook gewoon een hele goede ploeg met een duidelijke spelopvatting en veel individuele kwaliteit.”

Twee treffers Michael Breij en eenmaal Robert Mühren

Andersom ging het andere Oranje in de laatste twee wedstrijden in het eigen Kras Stadion tegen de geel-blauwen onderuit. Vanavond was het niet anders, want de trotse koploper van de Keuken Kampioen Divisie pakte in het Kras Stadion de volle buit en zette hiermee een belangrijke stap in de strijd om promotie. Door twee doelpunten van Michael Breij en één van Robert Mühren won Cambuur namelijk afgetekend met 0-3 van de Palingboeren.

Het is al vaker gememoreerd, maar bij Cambuur zitten veel spelers met een Volendam-verleden. Nick Doodeman, de meest recente aanwinst uit het befaamde vissersdorp, begon deze avond tegen zijn oude ploeggenoten op de bank. De 24-jarige vleugelspits moest op de rechterflank plaatsmaken voor de uit Curaçao teruggekeerde Jarchinio Antonia, terwijl in vergelijking met het duel tegen Roda JC aan de andere kant van het veld Giovanni Korte zijn basisplek verloor aan Issa Kallon. Michael Breij nam op het middenveld de plek in van Jasper ter Heide. Bij de thuisploeg viel met name op dat Denso Kasius rechts achterin Mohamed Betti verving.

Het mocht gerust een mirakel genoemd worden dat na twee minuten in de wedstrijd de brilstand nog steeds op het bord stond. Want na nog geen minuut gespeeld te hebben leverde Francesco Antonucci een gevaarlijk schot af, waarna aan de andere kant Cambuur in hun allereerste aanval via Michael Breij een nog grotere kans kreeg. Zijn inzet werd door doelman Joey Roggeveen gepareerd.

Openingsdoelpunt in levendige openingsfase door Michael Breij

In de levendige openingsfase was het de ploeg van Henk de Jong die de eerste treffer op het scorebord mocht noteren. Na een aanval over meerdere schijven tikte Robert Mühren op aangeven van Michael Breij vakkundig de 0-1 binnen. Nadat Samuele Mulattieri, de Italiaanse huurling van Inter Milaan, halverwege de eerste helft ten onrechte voor buitenspel werd afgevlagd, had Cambuur daarna de voorsprong moeten verdubbelen.

Maar een reuzenkans voor Issa Kallon was na een slim overstapje van Ragnar Oratmangoen niet aan hem besteed. Binnen het half uur scoorde Cambuur toch de 0-2. Michael Breij drukte doeltreffend af, waarbij de Volendamse sluitpost niet geheel vrijuit ging. Issa Kallon verzuimde voor rust om de score nog verder op te voeren. Alleen op Joey Roggeveen af vergat hij het overzicht te houden en schoot zelf op de Volendamse doelman. Daardoor sloten de Leeuwarders een prima eerste helft met een 0-2 voorsprong af.

Meteen alweer scoringskansen in de tweede helft

Na de rust begonnen twee ongewijzigde elftallen aan het tweede bedrijf. Rond de vijfenvijftigste minuut kregen de geel-blauwen een tweetal fraaie mogelijkheden om de voorsprong verder uit te breiden. Eerst redde Joey Roggeveen op een harde inzet van Mees Hoedemakers, waarna uit de volgende corner Ragnar Oratmangoen een teenlengte te kort kwam om de bal over de doellijn te werken.

Ook in de tweede helft was Cambuur de bovenliggende partij en straalde het uit dat er vanavond maar één ploeg ging winnen. Nadat Derry John Murkin nog een vrije trap op de kruising schoot, maakte Michael Breij tien minuten voor tijd aan alle onzekerheid een einde. Door een fraaie assist van Robert Mühren dook Breij vrij op voor de Volendamse goalie en zette de 0-3 eindstand op het bord.

Aanstaande (Paas)maandag thuis in Leeuwarden tegen Excelsior

Op tweede paasdag wacht alweer de volgende wedstrijd voor de Leeuwarder trots. Excelsior uit de wijk Kralingen in Rotterdam is dan in eigen stadion de opponent. De ploeg van Marinus Dijkhuizen maakt tot dusver een teleurstellend seizoen door en heeft een wonder nodig om nog deel te kunnen nemen aan de Play-Offs.

Eerder dit seizoen won Cambuur op bezoek in Rotterdam met 0-1 door een uitgekiende kopbal van Robert Mühren. Aan Cambuur zaak om ook in ons eigen Cambuur Stadion de drie punten tegen Excelsior binnen te halen en de positieve lijn verder door te trekken.

Opstelling FC Volendam: Joey Roggeveen, Denso Kasius, Marco Tol, Mickey van de Ven, Derry John Murkin, Samir Ben Sallam (66. Dean James), Alex Plat, Francesco Antonucci, Boy Deul (82. Calvin Twigt), Samuele Mulattieri, Ibrahim El Kadiri (66. Martijn Kaars). Opstelling SC Cambuur: Sonny Stevens, Alex Bangura, Erik Schouten, Calvin Mac-Intosch, Doke Schmidt, Ragnar Oratmangoen (73. Jasper ter Heide), Mees Hoedemakers, Michael Breij (83. Delano Ladan), Issa Kallon (66. David Sambissa), Robert Mühren, Jarchinio Antonia (73. Nick Doodeman).

Scheidsrechter: de heer I. (Ingmar) Oostrom. Gele kaarten: Mickey van der Ven, Derry John Murkin (FC Volendam), Ragnar Oratmangoen, Jarchinio Antonia (FC Volendam). Aantal toeschouwers: 0