Fenneke Scherjon in haar lunchpauze op de ijsbaan van Britswert en Wiuwert.
Fenneke Scherjon in haar lunchpauze op de ijsbaan van Britswert en Wiuwert. Foto: Johan Vogelzang

Het gaat nu snel met Friese ijsbanen die open gaan

Sport

LEEUWARDEN - Het gaat nu snel met de ijsbanen in Friesland die open gaan. Waren het gisteren nog enkelen, vandaag staat de teller al op iets meer dan dertig. Die cijfers baseren wij op gegevens van Omrop Fryslân, wij hebben die gegevens zelf niet en er is helaas geen onafhankelijke instantie die het overzicht kan verschaffen.

Onze verslaggever reed naar de voor hem dichtstbijzijnde geopende ijsbaan en dat is de 154 jaar jonge natuurijsbaan van IIsklup Britswert-Wiuwert. De twee dorpen doen alles samen, delen de ijsbaan, het dorpshuis, de sporten, het dorpsfeest, de kerk: alles. Het dorp Wiuwert klinkt bij velen waarschijnlijk bekend in de oren van de mummies die er sinds 1609 in de adellijke kelder van de Nicolaaskerk liggen en die anno 2021 nog altijd te bezichtigen zijn.

Actueel overzicht van geopende Friese ijsbanen

Wil je weten welke ijsbanen open zijn in Friesland? We verwijzen niet graag naar collega’s, maar doen het in dit geval wel want het is het meest actuele overzicht wat we kunnen vinden: Kijk op deze site van Omrop Fryslân: https://www.omropfryslan.nl/nieuws/1033907-overzicht-ijsbanen-bekijk-hier-waar-je-al-kunt-schaatsen

‘Ik moast earst even ride’

Hou in elk geval vooral afstand op het ijs, geniet ervan dat je ondanks de corona lockdown en de avondklok toch van het natuurijs kunt genieten. Op de historierijke ijsbaan van Britswert en Wiuwert kwam onze verslaggever vandaag tijdens lunchtijd één schaatster tegen: Fenneke Scherjon. “Ik moat foar it wurk nei Drachten, mar ik moast earst even ride”, zegt ze opgetogen.

Zo’n ijsbaan in je achtertuin, waar vrijwilligers uit beide dorpen de dag ervoor met sneeuwschuivers hun best hebben gedaan om het hobbelige sneeuwijs zo vlak mogelijk te schaven, je zou wel gek zijn als je daar niet op gaat schaatsen. Ze schaatst vrolijk een paar rondjes en stapt daarna in de auto voor het werkoverleg in Drachten.

Ga nog niet schaatsen op kanalen, vaarten en meren

Als de weersvoorspellingen uitkomen kan er in elk geval tot en met aanstaande zondag van het natuurijs op de meeste ijsbanen worden genoten. Ga in elk geval onder geen beding op de vaarten, kanalen en meren schaatsen in Friesland, dat is nog lang niet vertrouwd. Check de website https://www.friescheijsbond.frl/ voor het meest actuele nieuws over het buitenwater. Geniet eerst maar even op de ijsbanen, dat is voorlopig ‘Best Genôch!’

Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur gisteren
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 18 apr, 08:00
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00