Voorbeeld van een sneltest waarmee de bedrijven de Elfstedentocht door willen laten gaan.
Voorbeeld van een sneltest waarmee de bedrijven de Elfstedentocht door willen laten gaan. Foto: Van Houten Communicatie

Bedrijven willen met corona-sneltesten Elfstedentocht door laten gaan

Sport

LEEUWARDEN - Enkele bedrijven die sneltesten kunnen uitvoeren met betrekking tot corona, hebben zich gebundeld om de Elfstedentocht-organisatie ervan te overtuigen dat de monstertocht op natuurijs toch door zou kunnen gaan ondanks de huidige coronapandemie.

Om de hoop op de Elfstedentocht 2021 levend te houden, willen coronatestbedrijf Spoedtest.nl, arbodienst Medprevent en dienstverlener op het gebied van gezondheidsmanagement TIGRA samen met de Elfstedenorganisatie de krachten gaan bundelen om ervoor te zorgen dat dit unieke evenement een kans van slagen krijgt.

Sneltesten uitvoeren op elfstedenrijders op 40 locaties in Nederland

Door middel van gratis testen op veertig locaties in Nederland willen de bedrijven rijders de mogelijkheid geven om het spektakel niet aan zich voorbij te laten gaan. Rasmus Emmelkamp, oprichter van Spoedtest.nl: “Door toegang te verlenen tot dit prachtige evenement met een negatieve test kunnen we ook in deze moeilijke tijd historie schrijven.” 

Spoedtest.nl staat ook garant voor de sneltesten op locatie bij een eventuele doorgang van de Elfstedentocht. Door de samenwerking met Medprevent en TIGRA is dit operationeel goed uit te voeren en haalbaar.

Ook directeuren Janneke Hoitinga en Leo Wijnsma van respectievelijk Medprevent en TIGRA zijn éénduidig in hun boodschap. Janneke Hoitinga: “Wij zijn bedrijven met roots in Friesland. Operationeel zullen wij regelen dat iedereen veilig de Elfstedentocht kan schaatsen. Zowel deelnemers, organisatie als facilitair betrokkenen zullen wij daarom testen.” 

‘Laten we kijken naar de kansen’

Leo Wijnsma vult aan: “Laten we nu eens kijken naar kansen. Het weer hebben we niet in de hand. Het zorgen voor een veilig evenement, daar kunnen we een essentiële bijdrage aan leveren. Na zo lang te hebben gehoord waarom iets niet kan, lijkt dit ons een aangewezen moment om eens te kijken waarom iets wél kan.”

Alle drie bedrijven geven aan dat de doorgang moet plaatsvinden zonder publiek, omdat dit te veel risico geeft in deze tijd en kan leiden tot extra belasting van de medische zorg. Inmiddels is er door de initiatiefnemers contact gezocht met de KNSB, de Elfstedenorganisatie, House of Sports en aanjager Erben Wennemars.

Hoe het afloopt is nog afwachten, net als de huidige vorstperiode en of het überhaupt lang genoeg en hard genoeg gaat vriezen zodat de bevroren bovenlaag van het natuurijs dik genoeg is om alle schaatsers te kunnen dragen.

Afbeelding
Stichting Maatschappelijk Gamen brengt gamende jongeren met 'Koning Van' dichterbij de maatschappij Evenement 54 minuten geleden
Afbeelding
Domotheek geopend in Heerenveen Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Contextuele coaching met de Verbindingsmakelaar Zakelijk nieuws 4 uur geleden
Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 18 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen gisteren
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen gisteren
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 19 apr, 08:00