Voetbaltrainer Hans de Jong uit De Knipe.
Voetbaltrainer Hans de Jong uit De Knipe. Foto: Leeuwarder Zwaluwen

Hans de Jong nieuwe trainer bij Leeuwarder Zwaluwen

Sport

LEEUWARDEN - De voetbalcompetitie voor amateurs ligt vanwege de corona lockdown stil, toch gaat de trainerscarroussel wel door. Voetbalclub Leeuwarder Zwaluwen heeft op maandag 18 januari bijvoorbeeld bekend gemaakt dat het voor volgend seizoen gebruik gaat maken van de diensten van trainer Hans de Jong (58) uit De Knipe.

Met ingang van seizoen 2021-2022 wordt De Jong de nieuwe hoofdtrainer van de eerste selectie van CSV de Leeuwarder Zwaluwen. Met De Jong kiest de Leeuwarder Zwaluwen voor een ervaren trainer met veel vakkennis. De Jong neemt het stokje over van Carlo Rietdijk, die aan zijn vijfde en laatste seizoen als oefenmeester van de Leeuwarder Zwaluwen bezig is.

Brede ervaring in amateur- en betaald voetbal

De Jong werkt al ruim 35 jaar in de voetbalwereld, onder andere als trainer, KNVB-docent, hoofd jeugdopleidingen en freelance scout. Hij trainde onder meer derde divisionist Harkemase Boys en was hoofd jeugdopleidingen bij SC Cambuur. Ook bekleedde hij diverse functies binnen SC Heerenveen, zowel in de jeugdopleiding als bij de (jong-)senioren. 

Gerbrand Busstra, voorzitter CSV de Leeuwarder Zwaluwen zegt op de website van de Leeuwarder voetbalclub: “Hans is een ambitieuze trainer die goed past bij de ambities van onze vereniging. Hij kan ons helpen om verder te professionaliseren, met behoud van het familiegevoel van onze club.”

De Knypster is een oude bekende van de club

De Jong is een oude bekende voor de Leeuwarder Zwaluwen: van 2003-2005 was hij namelijk ook al hoofdtrainer van de 1e selectie. Aan die periode bewaart De Jong goede herinneringen. “Ik ken de Leeuwarder Zwaluwen als een hele prettige en vriendelijke club. Een heel gezellige vereniging ook.” 

Dat is één van de redenen dat De Jong graag terugkomt bij de Zwaluwen. Daarnaast speelt mee dat zijn huidige club, Sneek Wit Zwart, komend seizoen van zondag 1e klasse naar zaterdag 3e klasse overstapt. “Ik heb het daar goed naar mijn zin, maar ik ben ook ambitieus: ik train graag op een zo hoog mogelijk niveau.”

Van Leeuwarder Zwaluwen een prima draaiende ploeg maken

Het is voor De Jong nog lastig in te schatten wat de 1e selectie van de Leeuwarder Zwaluwen precies nodig heeft. “Ik ken de jongens nog niet, maar ik weet dat het een jong team is met veel eigen jongens. Het is de bedoeling om hier een knap draaiende ploeg van te maken.” Busstra: “Hans heeft als jeugdtrainer, docent en scout veel ervaring met omgaan met jongeren; hij ziet de talenten bij de jeugd. Voor ons is dat erg waardevol.” 

Handhaving in eerste klasse is het voorlopig het hoogste doel

Vanwege de coronacrisis kon de eerste selectie van de Zwaluwen in het afgelopen en huidige seizoen maar weinig wedstrijden spelen, maar duidelijk was wel dat het pittig in de eerste klasse is. De Jong: “Dat wordt voor komend seizoen dus in elk geval de uitdaging, om in deze eerste klasse te blijven. Dat past ook bij een vereniging als de Leeuwarder Zwaluwen.” 

Wat De Jong betreft is daarbij alle ruimte voor jongens vanuit de eigen jeugdopleiding van de Zwaluwen. “Het maakt mij niet uit of een speler 36 is of 18: in principe spelen de besten.” (Bron: website Leeuwarder Zwaluwen)

Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 10 uur geleden
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 16 uur geleden
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 18 uur geleden
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 15 apr, 12:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00