Ondanks gladheid is Ljouwerter skûtsje heelhuids in winterstalling | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Leeuwarden en omstreken
dinsdag 26 januari, 2021 04:33
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
<p>Onderaan de foto zie je het laagje ijs op het water.</p>

Onderaan de foto zie je het laagje ijs op het water.

(Foto: Ljouwerter skûtsje)

Ondanks gladheid is Ljouwerter skûtsje heelhuids in winterstalling

  Sport

LEEUWARDEN / GROU - Het Ljouwerter skûtsje is afgelopen weekend uit het water getakeld en naar zijn droge winterbestemming gebracht in Leeuwarden, namelijk inpandig bij de Mannen van Staal. Met een speciaal ‘convoi exceptionnel’ is het Leeuwarder schip vanuit een jachthaven in Grou vervoerd naar de plaats van bestemming. Ondanks de gladheid van zaterdag verliep de reis voorspoedig.


De bemanning van het Leeuwarder authentieke zeilschip de Rienk Ulbesz hebben een leuke schrijver aan boord, want hij of zij verwoordt het beeldend wat er zaterdag is gebeurd met het voormalige vrachtschip dat nu al vele decennia voor de zeilwedstrijden van de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) wordt gebruikt.

‘Glibberen en glijden en oppassen geblazen’

“Het winterse weer heeft Nederland bereikt, in het Zuiden van het land een witte deken van sneeuw en hier in het Noorden een frisse ochtend met een laagje ijs op de Friese wateren en op de wegen. Glibberen en glijden en oppassen geblazen.”

“Waar de Rienk Ulbesz in deze tijd nog enigszins warmer water onder zich heeft door de condensfabriek in Leeuwarden, lag deze vandaag op het droge! Hoezo, Waarom? Het is tijd voor een (jaarlijkse) onderhoudsbeurt. Gister is de Rienk Ulbesz bij Jachtwerf Leechlân uit het water gehaald en is de onderkant schoongemaakt met dank aan Fred Talsma en de bemanning.”

Van Fuerza Bruta tot en met de Rienk Ulbesz

“Waar vanochtend in alle vroegte en gladheid de Rienk Ulbesz is opgehaald door Walinga Transport B.V. Sneek en is deze met convoi exceptionnel afgereisd naar een speciale locatie in Leeuwarden. Waar in december 2019 de spectaculaire show Fuerza Bruta nog was te bewonderen, hebben de Mannen van Staal de komende maanden een ruimte beschikbaar gesteld voor de Rienk Ulbesz.”

“Hier zal de komende weken, weekeinden, avonden in ploegjes op COVID-19 proof wijze gewerkt worden door de bemanning en vrijwilligers om het schip seizoen en Kampioen klaar te maken! Waar wij hopen allen weer in goede gezondheid en Corona vrij te mogen strijden om het SKS skûtsjesilen Kampioenschap.”

Meer berichten