Antoinette de Jong.
Antoinette de Jong. Foto: Jumbo Visma

Record Antoinette de Jong, vandaag slotdag WKKT op Thialf

Sport

Baanrecord op Thialf en plaatsing voor het WK Afstanden: het kon niet op voor Antoinette de Jong zondag. Ze groeide op in Rottum, vlakbij Heerenveen, en het was haar droom om ooit tussen die grote namen op dat grote bord met grote namen te komen staan bij dat prachtige historierijke stadion. Zondag bij de WKKT lukte het. Vandaag is overigens de slotdag op Thialf, met twee sprintafstanden en twee lange afstanden.

Ze won de drie kilometer in een nieuwe recordtijd van 3 minuten, 57 seconden en 32 honderdste. Sneller dan haar was nog nooit eerder een vrouw uit waar dan ook ter wereld op de wereldberoemde overdekte ijsbaan in het Friese Haagje.

Irene Schouten werd in 3.57.87 tweede. Joy Beune schaatste verrassend naar de derde plek in 3.59,89 en plaatste zich voor de WK afstanden. Deze drie schaatsers gaan naar het EK Allround, straks in januari ook op het ijs van Thialf.

Grote verliezer was Ireen Wûst, de meervoudig Europees, Wereld- en Olympisch kampioene reed een tijd van vier uur en drie minuten en valt daardoor buiten de boot voor zowel de drie kilometer van het WK Afstanden als het EK Allround.

Sven Kramer ook niet naar EK Allround

Een verrassing was het ook dat Sven Kramer zich niet plaatste voor het EK Allround. Hij had een dag eerder nog een mooie vijf kilometer neergezet in de tweede tijd van het veld, maar kwam bij de 1500 meter niet verder van de zeventiende plek. Daarmee rest voor de 34-jarige veelvoudig Europees, Wereld en Olympisch kampioen in elk geval de WK Afstanden op de vijf kilometer, maar geen EK Allround.

Vandaag nog vier spannende afstanden

Vandaag is de laatste dag van het kwalificatietoernooi op het ijs van Thialf en er staan nog vier interessante afstanden op het programma. Het betreft de duizend meter sprint voor mannen en de duizend meter sprint voor vrouwen en bovendien wordt ook de strijd om de langste afstand geschaatst. Oftewel de vijf kilometer voor vrouwen wordt verreden en ook de 10 kilometer voor de heren.

Zie deze livestream:

Omdat er geen publiek is toegestaan vanwege corona, kun je als echte schaatsliefhebber de wedstrijden vandaag volgen via deze livestream: https://www.schaatsen.nl/live/.

Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 22 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 28 mrt, 10:00