zondag 25 oktober, 2020 02:57
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden

Roeiers Wetterwille weinig hinder corona

  Sport

Roeien is een buitensport en heeft niet veel last van coronaperikelen. In principe dan, want de Roeielfstedenmarathon moest dit jaar wel worden afgelast vanwege corona. Organisator Leeuwarder roeivereniging Wetterwille blijft niet bij de pakken neer zitten, want gewoon roeien (recreatief of wedstrijdgericht) kan nog altijd in de buitenlucht.


“Onze Open Dag eind augustus is goed bezocht”, zegt voorzitter Els Tempelmann. De roeivereniging krijgt iets meer belangstelling, nu je vanwege corona wel buiten mag sporten mits je voldoende afstand kunt bewaren. De vereniging heeft op dit moment zo’n 220 leden, van jong tot oud.

Tweemaal per jaar Open Dag

“Tweemaal per jaar houden we een Open Dag, waar je kunt komen kijken en testen of roeien iets voor je is”, zegt Els. De roeitechniek onder de knie krijgen vergt zo’n tien lessen en waarin je in groepsverband en onder leiding van een instructeur het water op gaat.

Els: “Je moet niet alleen kunnen roeien, je moet ook kunnen sturen en ook vooruit leren denken.” Solo het water op vergt meer training, maar ook daar zijn instructeurs voor.

Van recreanten tot WK-deelnemers

De roeivereniging heeft leden van allerlei niveaus, van prestatiegericht tot recreatief en van alle leeftijden. “Je kunt je hele leven blijven roeien, we hebben zelfs enkele super-senioren die nog altijd roeien”, zegt Els.

“Je bepaalt zelf met hoeveel kracht je roeit en dus kun je lang doorgaan. Het samenzijn is ook belangrijk. De club levert zo nu en dan jeugdroeiers voor Europese – en Wereldkampioenschappen junioren. “Daar zijn we uiteraard ontzettend trots op als kleine club.”

Kantine is wel dicht

De kantine van de Leeuwarder roeivereniging is natuurlijk gesloten vanwege coronaregels, dus na het roeien gaan de leden meteen weer naar huis. Sommigen van hen combineren daarom hun roeitocht met een picknick onderweg, met onderling anderhalve meter afstand, zodat ze hun favoriete sport en beweging toch kunnen combineren met sociale gezelligheid.

Je kunt in je eentje roeien, in een skiff, en ook in groepsverband. Els: “Het geeft toch wel een kick als je met zijn allen een boot goed op tempo kunt krijgen. Bovendien ben je lekker in de buitenlucht en je kunt volop genieten van de natuur om je heen. Het is ook nog eens een blessure arme sport. Je bepaalt zelf je inspanning. Je hoeft geen doelpunten te maken, geen wedstrijd te winnen, je mag roeien in het tempo dat bij je past.”

Toertochten gaan gewoon door

Toertochten van LRV Wetterwille, waar ook roeiers van andere verenigingen aan mee mogen doen, gaan ondanks corona wel gewoon door. Het overzicht daarvan kun je vinden op de website van de roeivereniging: www.lrvwetterwille.nl.

De meeste roeiers zoeken mensen van ongeveer hetzelfde niveau om samen het water op te gaan. En echt waar, Els weet het zeker: “Je kunt het wel volhouden tot je honderdste, al moet je wel zelf in en uit kunnen stappen!”

Sporters in de buitenlucht kunnen redelijk normaal doorgaan

Meer berichten