zaterdag 24 oktober, 2020 20:13
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Coach Ferried Naciri kijkt toe op de training
Coach Ferried Naciri kijkt toe op de training (Foto: Rob Dijkstra)

Aris wil bij top zes van Nederland eindigen

  Sport

De basketballers van Aris Leeuwarden mikken dit seizoen op een top zes klassering. Na bijna 7 maanden is de competitie weer officieel van start. In deze maanden heeft het bestuur van Aris niet stil gezeten. Er kwamen een aantal buitenlandse krachten de selectie van Aris versterken en daarmee wil de Leeuwarder club een stap maken dit seizoen.


Aanwinsten

Eén van de meest opvallende aanwinsten is Thomas Smallwood, die overkwam van het Franse ESSM Le Portel Cote d’Opale. Deze club komt uit op het hoogste niveau van Frankrijk. De 25-jarige Fransman is met zijn lengte van 2 meter 13 een welkome versterking voor de ploeg van Naciri: “Wat bij hem vooral toevoegt is dat hij een hele goede schutter is, slim en een goede passer. Dat past perfect bij hoe wij willen spelen en dat

is voor hem echt zijn meerwaarde binnen ons systeem”. Smallwood heeft er zelf ook zin in, want hij zocht zelf om een nieuwe uitdaging: “Ik zocht naar een rol met wat meer speelminuten. Een rol waar ik belangrijker kan zijn voor het team en een grotere impact kan hebben op het resultaat”. Naast de Fransman zijn ook Amerikaan Chad Frazier, Canadees Jean-Victor Mukama en Belg Rikkert de Maertelaere nieuw bij de selectie van de Leeuwarders.

Ontwikkeling

Ondanks de verwachtingen is Aris nog niet waar het wil zijn. Volgens coach Naciri kunnen er nog veel dingen beter: “We missen nog wat feeling met elkaar en door de Corona hebben we nog niet veel vijf tegen vijf kunnen spelen. We moeten gezond blijven en ritme krijgen. Dat hebben we echt nodig”. De eerste wedstrijd op het Kalverdijkje was in ieder geval hoopgevend. Tegen The Hague Royals werd met 81-63 overtuigend gewonnen.

Mindset

Volgens Naciri is dat niet alleen de verdienste van de nieuwe jongens, maar van het hele team. De kracht ligt volgens de coach in de eenheid van het team: “Er zitten bij ons geen zelfzuchtige jongens in het team. Alles gaat om winnen en beter worden elke dag. Die mindset heeft ons het afgelopen jaar al veel geholpen, maar nu bij de jonge jongens met de nieuwe jongens erbij moeten we dat kunnen doortrekken”.

Eigen energie

De winst was overigens in een lege sporthal. Vanwege de Corona kunnen ook de basketbalwedstrijden niet worden bijgewoond door publiek. Volgens coach Naciri is dat jammer, maar speelt hij liever zonder publiek dan helemaal niet: “Het is nu aan ons om onze eigen energie te creëren zonder de steun van ons trouwe publiek, maar dat ligt nog steeds in onze controle en dat zouden we ook goed moeten kunnen doen”.

Bekerfinale

Voor Aris staat ook nog de bekerfinale tegen het Groninger Donar op het programma, maar of en wanneer deze wedstrijd gespeeld kan worden is nog onbekend. Naciri hoopt in ieder geval van wel: “Daar hebben we hard voor gewerkt als groep en wij willen hem absoluut nog graag spelen”.

Coach Ferried Naciri en aanwinst Thomas Smallwood blikken vooruit op nieuwe seizoen

Meer berichten