Afbeelding

Yoga, daar is niets zwegerigs aan!

Sport

Rianne vertelt wat ze leuk vindt aan haar sport yoga

LEEUWARDEN - Yoga is de afgelopen jaren erg populair geworden en momenteel schatten onderzoekers in dat al 1.6 miljoen Nederlanders deze sport beoefenen. Reden genoeg om in de wereld van yoga te stappen en uit te zoeken wat het nou eigenlijk inhoudt. We vroegen Rianne Hoekstra van Club Yoga Leeuwarden.

"Yoga kun je zien als meditatie in beweging of bewust bewegen. Het is niet alleen een manier om je lijf te onderhouden, maar het heeft ook effect op je gedachten, bewustzijn en energie. Het zijn dus niet zomaar wat houdingen, elke oefening heeft een bepaald effect, denk aan het verbeteren van je slaap of het verhogen van je energie. Ga je nog een stap verder, dan is yoga een manier om ‘aanwezig te zijn’ en bijvoorbeeld meer tevredenheid, liefde en geluk te voelen. Er zijn veel vormen van yoga, van fysiek wat rustiger en meditatiever zoals bijvoorbeeld yin of restorative yoga tot heel actief zoals vinyasa en asthanga yoga. Zo is er voor iedereen wel een yogavorm te vinden, of je nu jong of ouder bent, lenig bent of niet."

"Ik kwam zelf in aanraking met yoga naast mijn HBO studie in 2007. Ik zocht een manier om mijn stijve lichaam wat soepeler te maken en om om te gaan met de onrust in mijn hoofd. Ik deed een proefles Kundalini yoga in een sportschool en ben vanaf toen allerlei yogavormen gaan uitproberen. Vanaf dat moment was ik ‘om’. Toen ik afgestudeerd was ging ik direct door naar Utrecht voor een yogadocenten opleiding om er veel meer over te leren. Uiteindelijk ben ik ook gaan lesgeven, want ik wilde dit graag delen met de rest van Friesland, in die tijd was er nog niet zoveel te vinden.In 2010 opende ik mijn eigen yogaschool ‘Club Yoga’ in Leeuwarden, welke is uitgegroeid tot de drukst bezochte yogaschool van Noord-Nederland. Inmiddels hebben we duizenden lessen mogen verzorgen dus dat delen is wel gelukt."

"Ik hoop dat ‘de yogi’s’ in de les zich thuis voelen en dat ze de les op een nuchtere, persoonlijke en laagdrempelige manier kunnen ervaren. Nuchterheid is voor mij hetzelfde als spiritualiteit en bewustzijn: even helemaal teruggaan naar de basis... Daar is niks zweverigs aan."

"Er zijn enorm veel positieve effecten. Met één lesuur yoga en meditatie verbetert direct je focus en geheugen, je voelt je kalmer, relaxter en bent geconcentreerder. Yoga vermindert direct veel lichamelijke klachten zoals stijfheid in je spieren en gewrichten, PMS klachten, darmklachten, hoofd-/schouder-/nekpijn. Je lichaam wordt soepeler maar ook je bloedsomloop en spijsvertering verbetert. Afvalstoffen kunnen hierdoor beter worden afgevoerd.
Het hormoonstelsel wordt tevens gestimuleerd en in balans gebracht. Het vermindert stress, spanningen en angst. Daardoor slaap je makkelijker in én slaap je dieper, een te hoge bloeddruk gaat omlaag en je zenuwstelsel komt tot rust. Een langere tijd yoga zorgt voor sterkere mentale kracht, minder angsten en depressie en meer energie. Het zorgt ervoor dat je bewuster eet, drinkt en leeft en helpt tevens tegen verslavingen."

"Ik heb het idee dat veel mensen inmiddels wel weten dat yoga niet zweverig is en je echt niet in allerlei gekke krakelingen hoeft te liggen of juist alleen maar een uur stil moet zitten.Voor iedereen is er een geschikte les en docent te vinden.Zoek een goede yogaschool in de buurt met het liefst meerdere soorten lessen en docenten en laat je adviseren wat bij jou past, probeer dan twee verschillende lessen of docenten. Vermeld bijvoorbeeld of je bepaalde klachten hebt en of je juist wat rustiger of actiever bezig wilt zijn. Bij de meeste yogascholen kun je proeflessen afnemen, past het niet? Probeer dan een andere school."

Afbeelding
Treinen en bussen ook in Fryslân 3 minuten stil Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: Hier worden in Friesland de meeste fietsen gestolen Algemeen 13 uur geleden
Beeld ter illustratie
Burgemeester Buma sluit woning in Leeuwarden vanwege overtreding Opiumwet Algemeen 19 uur geleden
Ritske en zijn dochter Binnie in de showtuin van Poelman Bestratingen.
Poelman Bestratingen viert 25-jarig jubileum Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Onderzoek: dit is het meest gebruikte supplement in Friesland Gezondheid 23 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 18 apr, 18:00
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 apr, 12:00
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 18 apr, 10:00