vrijdag 10 juli, 2020 05:50
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Foto: BV Sport

Sportaanbod voor fitte oudere Leeuwarders start in september

  Sport

Zestigplussers in de gemeente Leeuwarden kunnen vanaf september kiezen voor sportief en sociaal actief zijn in de sporten OldStars walking football, OldStars walking hockey, OldStars tennis, OldStars tafeltennis, OldStars walking handball, OldStars walking rugby, OldStars walking korfball en OldStars walking basketball. Het hoofddoel van OldStars Sports is het vergroten van de sportparticipatie bij mensen van 60 jaar en ouder om een bijdrage te leveren aan een gezondere leefstijl en rijker sociaal leven.

Eind maart stond de kick off OldStars walking basketball (Aris), OldStars Walking korfbal (Pallas08) en Oldstars tennis (TC Nijlân) op het programma. Door de corona situatie kon dat helaas niet doorgaan. Streven is nu om in september van start te gaan.

Veel ouderen willen wel sporten, maar kunnen niet (meer), bijvoorbeeld omdat er onvoldoende passend aanbod is. Ouderen benaderen sport en bewegen anders en zoeken ook andere beweegvormen. Daarom introduceerde het Nationaal Ouderenfonds in 2013 walking football in Nederland onder de naam OldStars. De Derde Helft is de volgende stap van het Ouderenfonds in de strijd tegen eenzaamheid onder twee miljoen ouderen in Nederland. Door voort te bouwen op de kracht van het verenigingsleven en de verbroedering van sport, creëren we met elkaar een oudervriendelijke sportomgeving en een sociaal actieve leefwereld voor ouderen.

Gemeente samen met Cambuur Verbindt en Stichting Sportwijk Nijlân
In Leeuwarden heeft Cambuur Verbindt in samenwerking met o.a. Stichting Sportwijk Nijlân op verzoek van het Nationaal Ouderenfonds de handschoen opgepakt om te proberen OldStars Sports en/of de Derde Helft uit te rollen. OldStars Sports Met OldStars Sports ontwikkelt het Nationaal Ouderenfonds de ouderenvriendelijke sportomgeving in Nederland door te starten bij sportverenigingen.

Ook Leeuwarder Zwaluwen en SC Leovardia
In 2013 is Cambuur Verbindt samen met amateurpartner CSV Leeuwarder Zwaluwen, gestart met het OldStars team. Inmiddels is ook SC Leovardia aangehaakt bij het Cambuur Verbindt team. Gezamenlijk zetten zij zich in om ouderen te laten bewegen door OldStars walking football aan te bieden. Via de Derde Helft wil het Ouderenfonds zestigplussers bereiken en hen de gelegenheid geven een actieve plek te veroveren als vrijwilliger en deelnemer in het verenigingsleven.

Dansavonden, yoga, computerles, comedy
Vrijwilligerswerk, sportieve en sociale activiteiten zijn immers tijdens ‘De Derde Helft’ van het leven bij uitstek middelen om eenzaamheid te voorkomen of verminderen. Tijdens de Derde Helft organiseren sportverenigingen in samenwerking met ouderen activiteiten in hun clubhuis, zoals dansavondjes, computerles, yoga, stand up comedy en literatuuravonden.

Cambuur Verbindt is samen met Stichting Sportwijk Nijlân en Stichting LOS (Leeuwarder onafhankelijke senioren) in december begonnen met de derde helft. Idee is dat na de zomer de activiteiten weer opgepakt worden en afwisselend gehouden worden in het nieuwe clubhuis van Leeuwarder Zwaluwen en in het Cambuurstadion. Belangrijk is dat OldStars Sports bijdraagt aan de individuele gezondheid maar ook meehelpt bij het vitaliseren van clubs door 60 plussers naast het sporten ook in andere rollen (vrijwilligers) actief te krijgen.

Meer berichten