woensdag 3 juni, 2020 08:00
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Foto van de training
Foto van de training (Foto: )

Jonge karateka's Iryoku trainen weer samen

  Sport

STIENS - Ruim 20 jeugdleden van Karatevereniging Iryoku hebben vrijdag 8 mei in Stiens voor het eerst sinds lange tijd weer met elkaar getraind. Vanwege de coronacrisis was in groepsverband sporten twee maanden lang niet mogelijk. De training vond plaats in de buitenlucht op een voetbalveld van S.C. Stiens. De groep bestond uit kinderen tot en met 12 jaar. Zij beten om 19.00 uur het spits af. Volgende week beginnen ook de lessen voor de jeugd tot 18 jaar en volwassen leden weer. Deze trainingen worden gegeven in Leeuwarden.

Met een volop schijnende lentezon en een temperatuur van 21 graden Celsius waren de omstandigheden voor een buitentraining ideaal. Sensei Arend Mud en Senpai Martijn Poortman namen elk een deel van de groep onder hun hoede. Daarbij bleven ze op 1,5 meter afstand van de kinderen, die wel fysiek contact met elkaar mochten maken. Op het programma stonden allerlei opwarmoefeningen, zoals push-ups en sit-ups, kihon (basistechnieken) en kata (loopvormen). De les duurde ongeveer een uur.

Iryoku had vooraf een protocol opgesteld. Zo arriveerden en verlieten de kinderen het veld via looproutes, moesten zij zich thuis omkleden en mochten de ouders niet langs de zijlijn toekijken. Naast de leraren waren er vanuit Iryoku coördinatoren aanwezig om alles in goede banen te leiden. Voor de jeugd tot 18 jaar en de volwassenen is ook een protocol opgeteld. Deze leden moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden. De afgelopen weken deden de ruim 120 leden van Iryoku vanuit huis mee aan digitale trainingen. Wanneer het slecht weer is, worden deze lessen opnieuw als alternatief aangeboden. De huidige coronamaatregelen verbieden namelijk in groepsverband binnen sporten.

Karatevereniging Iryoku
Karatevereniging Iryoku werd op 1 september 1993 opgericht door Shihan Gilbert Cleveringa en Sensei Arend Mud. De vereniging telt ruim 120 leden en vijf leslocaties: vier in Leeuwarden en één in Stiens. In de afgelopen 26 jaar werd een groot aantal prijzen in de wacht gesleept. Iryoku leverde meerdere Friese en Nederlandse kampioenen af. Ook is er een Europese titel veroverd. Iryoku is aangesloten bij de Nederlandse Shinkyokushin Organisatie (NSKO).

Shinkyokushin Karate
Shinkyokushin Karate is het full-contactkarate van Masutatsu Oyama. De Japanse naam betekent vrij vertaald ‘de weg van de uiterste waarheid’. Shinkyokushin Karate is een manier om jezelf te overwinnen en te ontdekken. Discipline, respect en wilskracht staan voorop. Naast fysieke ontwikkeling en het komen tot technische perfectie gaat het om het ontwikkelen van de geest. Wereldwijd beoefenen ongeveer vier miljoen mensen het Shinkyokushin Karate, waaronder filmsterren Dolph Lundgren en Sean Connery.

Meer berichten