woensdag 26 februari, 2020 14:05
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden

Bloeiende ijshockeyclub Capitals bestaat in oktober tien jaar

  Sport

IJshockeyclub OrangeGas Capitals viert in oktober het tienjarig bestaan en is in die periode uitgegroeid tot een stabiele sportvereniging met bij de jeugd in elke leeftijdscategorie teams. Ook bij de volwassenen kan iedereen er terecht, er zijn drie competitieteams voor mannen, eentje voor vrouwen en drie recreatieve groepen voor de sporters die het meer voor de fun en het onderhouden van de fysieke fitheid doen.

Van drie tot 83, letterlijk en figuurlijk. "Onze oudste John Bakker is tachtigplus en staat ook nog bijna elke week op het ijs. En bij onze ijshockeyschool op zondagmorgen van tien tot elf uur staan ze soms al vanaf drie jaar op het ijs. Dat is geweldig om te zien", zegt Jesmer Doele: wedstrijdsecretaris, speler van Capitals 5 en trainer van team 6.

Capitals ontstaan vanuit Trias|
"Als je eenmaal ijshockey hebt gespeeld laat het je niet meer los", weet Jesmer, sinds 1979 verknocht aan het snelle spel. Hij begon bij het toenmalige Trias en was in 2010 één van de oprichters van Capitals nadat Trias was opgehouden te bestaan. Want Leeuwarden zonder ijshockey, dat kon natuurlijk niet.

De spelers die waren overgebleven konden niet zonder hun passie. En ze gingen zich richten op het formeren van jeugdteams. IJshockeyvaders met hun kinderen en uiteraard ijshockeyers zonder kinderen net zo goed. Oh ja, er is ook een damesteam onderhand, twee dames zijn zelfs keeper bij het eerste herenteam. Nadia Zijlstra is keepster bij het nationale damesteam.

Kick van snelheid en teamsport
Het heeft iets wat mooi is, die ijshockey-sport. De kick van de snelheid, de kracht, de fitheid die je nodig hebt, de gezelligheid onderling tijdens en na het sporten, even je stoere mannelijkheid testen op een leuke manier, alles zit erin. OrangeGas Capitals 1 speelt in de eerste divisie, het eennahoogste niveau van Nederland en speelt in het weekend van 7 en 8 februari in de play-offs om
het kampioenschap.

Play-offs op 7/8 februari
Mocht Capitals worden uitgeschakeld dan is er nog geen man overboord, want heel creatief heeft Capitals de Coupe du Moyenne bedacht, de Prijs van het Gemiddelde, een toernooi waar ze na eventuele uitschakeling met de andere uitgeschakelde ijshockeyclubs aan mee gaan doen. Maar mocht het wel goed met de play-offs, dan lonkt het hoogste niveau. Jesmer verwacht dat een club als Eindhoven nu nog te sterk is.

Met de Coupe du Moyenne kunnen ze sowieso hun honger naar wedstrijden stillen en lekker bezig blijven in het ijsseizoen dat duurt van 1 september tot 1 april. En vergis je niet, het ijshockey wordt steeds populairder in Leeuwarden. Bij wedstrijden van het eerste team zitten er zomaar tweehonderd tot tweehonderdvijftig mensen op de tribune. "Laatst tegen Heerenveen zelfs vijfhonderd. Dat zijn geweldige aantallen", lacht Jesmer.

Nu al bijna ijstijd tekort
Capitals begon in de oude ijshal in 2010 en ging vanaf 2015 in de nieuwe Elfstedenhal van start. Die hal heeft – in combinatie met de actieve vrijwilligers in het bestuur – de club een goede boost gegeven. "We hoeven nu het ijs alleen nog te delen met het kunstschaatsen terwijl we voorheen het ook nog met het shorttrack en anderen moesten delen. Het gaat zelfs zo goed dat we in onze nieuwe hal ook al bijna ijstijd te kort hebben." Een luxe probleem.

Capitals speelt de thuiswedstrijden vanaf jeugd (jongste team is U10 oftewel 'onder tien) en volwassenen op de zondag vanaf 11.30 uur en doordeweeks wordt er getraind door de verschillende teams. Alle input en technische en praktische gegevens van de club vind je op de website www.capitalleeuwarden.nl en op de Facebook-pagina. Van informatie over de wedstrijden, de teams, de play-offs, de toernooien, het
lidmaatschap: alles.

Meer berichten