Carla Boonstra, Wiebe Bouma, wethouder Wassink, Foppe van der Meer in actie bij het planten van de boom op het boerenerf.
Carla Boonstra, Wiebe Bouma, wethouder Wassink, Foppe van der Meer in actie bij het planten van de boom op het boerenerf. Foto: Living Lab Fryslân

Boom geplant op Wergeaster boerenerf voor biodiversiteit

Samenleving Duurzaamheid

WERGEA - Het belang van de natuur, de biodiversiteit, wordt steeds belangrijker. Ook overheidsinstanties worden zich er steeds meer bewust van, bedrijven ook, en in het kader van bewustwording van iedereen worden er regelmatig acties op touw gezet. Zo ook afgelopen zaterdag in Wergea, waar onder andere een Iep in de tuin van een boerenerf is geplant.

Zaterdag was toevallig (het was Internationale Dag van de Biodiversiteit, red) op de Belgische televisie een documentaire te zien van Simon Reeve, met daarin schildpadden die in Italië werden gered en bij wie operatief plastic afvalresten uit maag en ingewanden was gehaald. Wereldwijd is er steeds meer aandacht voor de problemen die ontstaan vanwege de manier waarop de mensheid jarenlang met de natuur is om gegaan.

Start campagne #Fryslânkleurt

Ook in Friesland zijn initiatieven op natuurgebied. Organisaties Living Lab Fryslân en Landschapsbeheer Friesland zijn zaterdag in het kader van de internationale dag van de Biodiversiteit en de start van de campagne #Fryslânkleurt van Living Lab Fryslân ook in actie geweest.

Bij de familie De Wit in Wergea is een poster overhandigd met inspiratie voor meer groen rondom de boerderij, die zorgt voor een boost aan biodiversiteit. Op de poster staat aangegeven waar wat geplant kan worden en welke dier- en vogelsoorten hier profijt van hebben.

In kader van project ‘Feangreide’

In het kader van een project ‘Feangreide’, gefinancierd door de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw, werd er onder andere een iep geplant op het erf van de familie. Wethouder Bert Wassink van de gemeente Leeuwarden overhandigde de poster aan de familie De Wit en hielp mee met planten.

Ook in andere Friese gemeenten volop actie

Andere projecten die momenteel in Friesland plaatsvinden voor het verbeteren van de natuur en de biodiversiteit zijn bijvoorbeeld het NK Tegelwippen (waar de gemeenten Smallingerland, Heerenveen en Leeuwarden aan meedoen) en het aanleggen van Bijenflinterlinten langs verschillende bermen in Friesland die ervoor moeten zorgen dat planten en insecten en ook de daarvan levende dieren en diertjes weer een goede boterham kunnen ‘verdienen’ en het natuurlijke ecosysteem c.q. voedselketen weer zo goed mogelijk wordt hersteld en de aarde als geheel ook herstelt.

Operatie Steenbreek is ook zo’n initiatief. Verschillende Friese gemeenten doen daaraan mee. Die actie zorgt voor meer groen in de wijk, waterberging bij hoosbuien en het tegengaan van hittestress. Ongeveer veertig van het stedelijke oppervlakte is in bezit van particulieren, gewone burgers maken met hun tuininrichting daarom een groot verschil.


Wassink overhandigt de poster aan boer en boerin De Wit, daarnaast hun dochter, dan Carla Boonstra. Meest rechts: Wiebe Bouma. Achter boer De Wit staat Adrie Hobert van agrarisch collectief It Lege Midden. - Foto Living Lab Fryslân

Afbeelding
Nynke Duijff winnaar Grut Frysk Diktee Verhalen uit de buurt 1 uur geleden
Afbeelding
Sloepvaren bij de Alde Feanen Recreatie & Ontspanning 3 uur geleden
Afbeelding
Column Rijkele Dijkstra: Ons veilige gevoel Column 17 uur geleden
Beeld ter illustratie
Meer natuur in polder Siderius bij Earnewâld Natuur 20 uur geleden
Afbeelding
Column Melissa: Uit de kast komen is niet alleen bevrijdend voor jezelf, maar ook voor anderen Column 23 uur geleden
Afbeelding
Burgemeester sluit woning Amelandsdwinger vanwege grote drugsvondst 112-Nieuws gisteren
Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 23 apr, 18:00
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 23 apr, 16:00