Afbeelding

Wat kan je op de nieuwe app Clubhouse

Samenleving

FRIESLAND - Misschien heb je afgelopen maand wel eens van de app Clubhouse gehoord. Deze app is razend populair geworden onder jongeren en jongvolwassenen. Wat is dit voor app en is de app wel een blijvertje?

Wat houdt de app in?

Clubhouse is een social-media app waarbij alleen live audio gebruikt wordt. Zo kun je bijvoorbeeld met invloedrijke mensen kletsen en je kunt informatie uitwisselen met elkaar. Exclusiviteit speelt een belangrijke rol bij Clubhouse. Je komt namelijk niet zomaar in de app. Je moet uitgenodigd worden door een andere gebruiker. De focus ligt op het voeren van gesprekken en het lijkt in die zin dus helemaal niet op andere social media zoals Instagram en Facebook.

Hoe werkt het?

Om gebruik te maken van de app heb je dus een uitnodiging nodig van iemand die al op de app zit. Als je niemand kent die al op de app zit dan kun je op Twitter mensen vragen of ze je willen uitnodigen. Als je eenmaal bent uitgenodigd kun je vervolgens zelf vijf mensen uitnodigen die aan het gesprek kunnen deelnemen. Vervolgens kun je binnen de app zoeken naar een onderwerp dat jij interessant vindt of waar jij veel over kan vertellen en een kamer kiezen of creëren die bij je past. Je hebt dus openbare kamers waar iedereen naar binnen kan en gesloten kamers die je alleen kan joinen op uitnodiging. Bij sommige kamers kan je meepraten en bij andere alleen luisteren. Dat laatste zal dus meer als een podcast kunnen aanvoelen. Ook kan je een privé room aanmaken om bijvoorbeeld met vrienden te praten, maar het zou ook met vreemden kunnen.

Privacy

Clubhouse vraagt toegang tot je contactenlijst voordat je iemand kan uitnodigen. Zo geef je dus toestemming tot al je contacten, terwijl mensen misschien hun nummer wel privé willen houden. Ook slaan ze alle live gesprekken op die je hebt met andere mensen, en kunnen die dus overal voor gebruikt worden terwijl je dat zelf misschien niet wilt. De app krijgt dus veel informatie over jou en de mensen die je kent. Clubhouse heeft hier veel kritiek op gekregen, ze hebben gezegd iets aan de privacyschending te willen gaan doen. 

Misbruik maken van de app 

Doordat Clubhouse een live audio app is, is het lastig om gesprekken niet toe te laten. Zo kan de app dus worden gebruikt door criminelen en extremisten, om info met elkaar uit te wisselen. Bij andere social media apps kunnen de gesprekken verwijderd worden maar omdat het om live audio gaat is dat niet mogelijk bij Clubhouse. Deze app wordt dus ook voor verkeerde intenties gebruikt. 

Alleen Iphone

Op dit moment is de app alleen verkrijgbaar voor Iphone gebruikers. Ze zijn nu bezig om het ook verkrijgbaar te krijgen voor Android. Het is nog niet bekend wanneer de app voor Android verschijnt.

 Gratis app 

Op dit moment is de app nog gratis te gebruiken. Zowel voor sprekers als voor luisteraars. Er worden op dit moment nog geen advertenties getoond en er is geen premium variant, wat je met veel apps wel hebt. Wel worden er nu plannen gemaakt voor een betaalde variant. Clubhouse heeft als idee, dat luisteraars een abonnement kunnen afsluiten voor hun favoriete mensen. De makers van de app ontvangen dan een deel van de abonnementskosten.

Clubhouse groeit snel

Deze maand hebben al bijna vijf miljoen mensen de app gedownload. De app is vooral populair in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan, Turkije en Brazilië. Ook in Nederland wordt de app steeds populairder. Steeds meer bekende mensen beginnen de app te downloaden. Clubhouse kreeg wereldwijde aandacht nadat Tesla-baas Elon Musk de app ging gebruiken. Clubhouse kwam ook in het nieuws omdat de app door Chinese burgers werd gebruikt om de censuur in China te omzeilen. Inmiddels is de app verboden in China.

Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 4 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 6 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 20 uur geleden
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 16 apr, 10:17