Maak kennis met de nacht
Maak kennis met de nacht Foto: Foto's door Johan van der Wielen

Ontdek de Nacht van de Nacht in de buurt

Samenleving

LEEUWARDEN - 24 oktober is het de Nacht van de Nacht. Tijdens deze nacht staan duizenden mensen, bedrijven en overheden stil bij de kracht van het donker. In Nederland is het donker namelijk steeds zeldzamer. In heel het land zetten overheden en bedrijven het licht uit en zijn er activiteiten waar je kennis kan maken met het donker uit jouw buurt.

Nederland is één van de lichtste landen ter wereld. Nederland is vanaf de ruimte altijd te zien, omdat het helemaal oplicht door de grote hoeveelheid kunstlicht. Lichtvervuiling dus.

Nu is het ook niet zo dat al die lampen nodig zijn. Een groot gedeelte van de lichtvervuiling wordt veroorzaakt door licht dat onnodig aanstaat, bijvoorbeeld op sportvelden of wegen, in lege kantoorgebouwen, parkeergarages, kassen of bij monumenten.

Nu denk je misschien, wat maakt het uit dat er wat te veel lampen blijven branden? Lichtvervuiling heeft echter verdragende gevolgen. Zo werkt licht verstorend voor de mens. Sinds de komst van de elektrische lamp zijn mensen bijvoorbeeld gemiddeld anderhalf uur korter gaan slapen en in verschillende onderzoeken zijn er relaties gelegd tussen luchtvervuiling en borstkanker, slaapstoornissen en stress. Daarnaast kost kunstlicht bakken geld, vijf schijnwerpers om een kerkklok te verlichten kosten op jaarlijkse basis al honderden euro’s.
Ook dieren, vooral vogels en insecten, hebben last van elektrische (buiten)verlichting. Dit beïnvloed het gedrag van de dieren zo dat ze gedesoriënteerd worden en in bepaalde gebieden worden aangetrokken of juist afgestoten. Doordat ze gedesoriënteerd zijn gebruiken ze veel energie die ze anders hadden kunnen gebruiken voor het zoeken van eten of een veilige rustplaats, of het vliegen naar een warmer oord, zoals trekvogels wel doen. Kunstlicht heeft ook invloed op de winterslaap van sommige Nederlandse dieren. Door teveel lichtvervuiling beginnen sommige te dieren te laat of helemaal niet met hun winterslaap, met uitputting of zelfs de dood tot gevolg. Het klinkt misschien gek, maar waar meer verlicht wordt op snelwegen gebeuren meer ongelukken. Zo wordt er in België meer en vooral feller verlicht op de snelwegen. Het paradoxale gevolg; er zijn meer ongelukken. Dit komt omdat de bestuurders juist door het licht tijdelijk verblind worden en gevaarlijke situaties voor of achter hen niet goed of te laat zien. Ten slotte is het ook gewoon zonde dat hele generaties opgroeien zonder het zien van sterren. In de nacht zou je duizenden sterren kunnen zien, maar op plekken waar veel lichtvervuiling is, zoals de Randstad, groeien kinderen op zonder ook maar één ster aan de hemel te hebben gezien.

Activiteiten in de omgeving

Bent u ook geïnspireerd door het donker en wilt u kennis maken met het donker in uw omgeving. Er worden tijdens de Nacht van Nacht meerdere activiteiten georganiseerd in de buurt. Zo kun je in Woudsend dineren bij kaarslicht in een oude kerk. In Sandfirden kun je meedoen met een bijzondere strúntocht rondom het kerkje van Sânfurd waarbij onderweg gedichten worden voorgedragen. In Makkum kun je midden in de nacht meevaren met een fluisterbootje en in het donker het water verkennen.

Afbeelding
Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 12 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 15 apr, 12:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Filmwerf sluit seizoen af met 'Oppenheimer' Cultuur 14 apr, 12:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Fries Verzetsmuseum voegt Wieke Bosch en Esmée van Eeghen toe aan verzetsmonument Cultuur 13 apr, 12:00
Beeld ter illustratie
Ongezond hard geluid rondom vliegbasis Leeuwarden door F-35 neemt toe Algemeen 13 apr, 09:00