Wethouder Bert Wassink tankt zogeheten blauwe diesel (officieel Neste MY) bij het Tamoil tankstation aan de Zwettestraat in Leeuwarden.
Wethouder Bert Wassink tankt zogeheten blauwe diesel (officieel Neste MY) bij het Tamoil tankstation aan de Zwettestraat in Leeuwarden. Foto: Gemeente Leeuwarden

Zestig dieselauto's gemeente Leeuwarden gaan over op 'blauwe diesel'

Samenleving

Gemeente Leeuwarden gaat grotendeels over op fossielvrije 'blauwe diesel'. Per 1 september zijn de ongeveer 60 dieselauto’s van de buitendienst die gemeente Leeuwarden heeft dan ook over op deze nieuwe brandstof.

Wethouder Bert Wassink (PAL/GroenLinks): “Onze mobiliteit moet verduurzaamd worden. Als gemeente willen we bedrijven en inwoners stimuleren daar stappen in te zetten. Dat betekent natuurlijk wel dat de gemeente zelf het goede voorbeeld moet geven (“eigen huis op orde”). In die zin is dit een belangrijke stap in de goede richting dat we fossielvrij gaan rijden.”

Diesel uit afvalstoffen
Fossielvrije diesel is een duurzame brandstof omdat het voornamelijk geproduceerd wordt uit afval- en grondstoffen. Afvalproducten die niet gebruikt kunnen worden voor menselijke consumptie worden gebruikt om er fossielvrije diesel van te maken. Met het gebruik van blauwe diesel wordt de CO2-uitstoot van de voertuigen tot 90% verminderd. Om over te stappen op blauwe diesel zijn geen investeringen nodig. De medewerkers van de gemeentelijke buitendienst kunnen gewoon tanken en rijden zoals ze altijd gewend zijn/waren, alleen tanken zij vanaf nu fossielvrije diesel bij Tamoil.

Aanbesteding aan Tamoil Nederland
De Europese aanbesteding voor brandstof en tankpassen is gewonnen door Tamoil Nederland. Deze organisatie investeert in duurzaamheid en is maatschappelijk betrokken. Dit zijn belangrijke kernwaarden die aansluiten op de visie van gemeente Leeuwarden. Tamoil levert de ‘Neste MY Renewable diesel’ (een HVO100 gecertificeerd product) bij een groot gedeelte hun tankstations.

Meerdere duurzame pilots/testen
Bij de gemeente Leeuwarden is men al langer bezig met een duurzame manier van vervoer. Eerder viel de keuze al op groengas voertuigen. Naast groengas voertuigen wil de gemeente nu ook kijken hoe het rijden op fossielvrije diesel en elektrisch rijden bevalt. Daarom is er naast de overstap op fossielvrije diesel ook voor de gemeentelijke buitendienst een elektrische bestelauto aangevraagd. Het Doel is om als pilot/testperiode de ervaringen en de kosten te vergelijken tussen wagens op groengas, elektrisch en fossielvrije diesel.

Fossielvrij weekend
Heel Friesland, Groningen en Drenthe reizen van 9 tot en met 11 oktober 2020 fossielvrij tijdens het fossielvrije weekend. Ook gemeente Leeuwarden ondersteunt deze actie. Doel is tijdens de drie dagen 1 miljoen fossielvrije kilometers te realiseren. Duurzaamheid is volgens Gemeente Leeuwarden de basis voor toekomstige ontwikkelingen. Deze positieve vordering naar het volledige fossielvrij rijden sluit hierbij goed aan.

Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 16 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 18 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid 21 uur geleden
Afbeelding
De trap schilderen? Ga aan de slag met Sikkens trapverf Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Chantal Jager (20) staat voor de tweede keer op rij in de finale van Miss Beauty of Friesland Persoonlijke verhalen gisteren
Afbeelding
Ontwikkelkader Spoordok: Stadsterp van de toekomst! Politiek 27 mrt, 10:00