Afbeelding

In hele gemeente Leeuwarden tijdelijk grotere terrassen toegestaan

Samenleving

Horeca-bedrijven in de hele gemeente Leeuwarden mogen sowieso tot 1 april 2021 hun terrassen tijdelijk groter maken. Het geldt dus niet alleen voor de binnenstad van Leeuwarden, maar voor alle plaatsen in de hele gemeente. Dit in verband met de coronamaatregelen waardoor er in de horecazaken minder bezoekers mogen komen. Om de horeca toch de kans te geven gasten te kunnen bedienen, worden de mogelijkheden verruimd.

Sinds 1 juni kunnen horecaondernemers in gemeente Leeuwarden vanwege de coronamaatregelen hun terras uitbreiden met een zogeheten lichte procedure. Deze tijdelijke regeling loopt af op 19 oktober en is geëvalueerd. Burgemeester en wethouders hebben na overleg met betrokken partijen besloten de regeling te verlengen tot 1 april 2021.

Zware tijden horeca enigszins verlichten
De hoop dat de coronacrisis geluwd zou zijn, is niet bewaarheid. Integendeel, het virus lijkt bezig met een opmars. Reden voor het kabinet om maandagavond 28 september extra maatregelen af te kondigen voor de komende drie weken, waardoor horeca maximaal 30 gasten binnen mogen ontvangen. Dit betekent voor onder andere horecaondernemers dat de zware tijden voortduren. Dit was eerder voor zowel Koninklijke Horeca Nederland als lokale ondernemers al aanleiding om de gemeente dringend te verzoeken de getroffen maatregelen rond de verruimde terrassen voort te zetten.

Afstemmen met omwonenden en aangrenzende ondernemers
Net zoals in de regeling tot nu toe moet een voorstel voor uitbreiding voldoen aan de voorwaarde dat de 1,5 meter afstand op het terras wordt gewaarborgd. Het voorstel moet ook zijn afgestemd met omwonenden en aangrenzende ondernemers. Maandagavond 28 september heeft het kabinet aangegeven dat er voor buitenruimten, dus ook voor terrassen, een maximum geldt van 40 personen (exclusief personeel).

Overkappingen moeten voldoen aan veiligheidsregels
Nu de koudere periode van het jaar aanbreekt, willen ondernemers ook hun gasten meer bescherming bieden tegen de weersomstandigheden. De gemeente is verplicht dit soort overkappingen te toetsen aan bijvoorbeeld eisen rondom veiligheid. Ondernemers zullen voor het plaatsen van tijdelijke overkappingen daarom een omgevingsvergunning aan moeten vragen.

Gemeente zal vlot beoordelen
De gemeente zegt alles in het werk te zetten om tot een vlotte beoordeling en vergunningverlening te komen. De uitbreiding is uiteraard afhankelijk van maatregelen die vanuit het kabinet worden afgekondigd. De volgende partijen zijn betrokken bij deze uitbreiding: diverse vertegenwoordigers van horecaondernemers, Koninklijke Horeca Nederland afdeling Leeuwarden, bewoners (Wijkpanel binnenstad), Binnenstadsmanagement, Federatie 058, Businessclub Grou en Politie Noord-Nederland afdeling Leeuwarden

Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 1 minuut geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 2 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 3 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 4 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 8 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Xenos binnenkort weer te vinden op De Centrale in Leeuwarden Zakelijk nieuws 22 apr, 08:00