Majoor Freek van der Werf, in 2016 in actie.
Majoor Freek van der Werf, in 2016 in actie. Foto: Leger der Heils Leeuwarden

Majoor Freek van der Werf krijgt koninklijke onderscheiding

Samenleving

Freek van der Werf uit Leeuwarden heeft vrijdagmiddag een Koninklijke Onderscheiding gekregen, uit handen van burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden. Hij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Hij is geboren op 31 januari 1940 te Franeker en is inmiddels vijftig jaar verbonden aan het Kerkgenootschap Leger des Heils. Begin jaren zeventig werd hij samen met zijn vrouw uitgezonden als zendingsofficier naar Zuid-Afrika waar op dat moment het officiële systeem van rassensegregatie (apartheidsbewind) nog bestond.

Actief in Zuid-Afrika
In Zuid-Afrika werd hij geconfronteerd met de vele oudere kleurlingen die ondervoed waren. Hij zorgde ervoor dat deze doelgroep voorzien werd van een warme maaltijd. Door het apartheidsregime was het verboden om kleurlingen toe te laten tot de zondagsschool. De heer Van der Werf zocht deze jongeren thuis op.

Franeker, Dronrijp, Leeuwarden, Bilgaard, radio Eenhoorn
Nadat hij met pensioen ging, verzorgde de majoor Van der Werf vele zondagsdiensten bij de Vrije Evangelische gemeenten in Franeker, Dronrijp en Leeuwarden en in Baptistenkerken en ging geregeld op bezoek bij zieke bewoners in de wijk Bilgaard. Daarnaast was hij wekelijks als gastpreker te horen in het geestelijk programma ‘Tsjerkeluden’ van radio ‘Eenhoorn’ te Menaldum.

Ook vonden er zangavonden onder leiding van majoor Freek van der Werf plaats, met liederen uit de bundels Johannes de Heer, Leger des Heils en uit de Evangelische liederenbundel, met muzikale begeleiding door brass-ensemble en orgel.

In Kerkzaal Leger des Heils aan Wollegaastdam
De uitreiking heeft plaatsgevonden in de Kerkzaal van het Leger des Heils aan de Wollegaastdam in Leeuwarden. Hans Pel van het korps Leger des Heils Leeuwarden heeft hem toegesproken, korpsofficier van korps Leeuwarden kapitein Jeroen Herben sprak een gebed uit, waarna de uitreiking van de Koninklijke Onderscheiding door burgemeester Sybrand Buma plaatsvond. Daarna heeft Alex van der Werf, zoon van majoor van der Werf een dankwoord uitgesproken en het geheel werd afgesloten door Hans Pel.

Afbeelding
Column Desirée van Dijk-Attema: Uitstellen Column 11 uur geleden
Denise Campbell (links) en Laura Smeets (rechts)
Keramiekmuseum Princessehof lanceert nieuwe podcastserie genaamd 'Porseleincast' Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Hondje Binky in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 15 uur geleden
© Foto: Hoge Noorden / Jacob van Essen. Europaparty Oldehoofsterkerkhof Gedeputeerde Sijbe Knol en Wethouder Hein Kuiken
Brunzyn X Bokoedro, Gladde Paling en Kroegtijgers op het podium tijdens dé Europaparty op 11 mei in Leeuwarden Evenement 16 uur geleden
Afbeelding
BROED, biodiversiteitsfestival - 11 mei 2024 - Alde Leie Evenement 17 uur geleden
Afbeelding
Rosie nieuw in de bemiddeling Stichting SOS voor huisdieren Friesland Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
TV-serie Tot het Einde Gezondheid 21 uur geleden
Afbeelding
Makelaar en taxateur Yvette Westerhof denkt mee over duurzaamheid Zakelijk nieuws 22 apr, 18:00