Blikken natvoer waarvan De Gouden Poot zoveel binnenkreeg dat baasjes ze gratis mocht komen afhalen
Blikken natvoer waarvan De Gouden Poot zoveel binnenkreeg dat baasjes ze gratis mocht komen afhalen

Dierenvoedselbank De Gouden Poot probeert zoveel mogelijk dieren én hun baasjes te helpen

Samenleving

DRACHTEN, LEEUWARDEN & HARKEMA - Voor mensen met een kleine portemonnee is het knap lastig om rond te komen. Gelukkig zijn er in Friesland allemaal mooie reallife en online initiatieven die voor hen klaar staat, zoals de Voedselbank en de Facebookgroep ‘Voor de Minima’. Toch zijn er ook noodzakelijke zaken die vaak over het hoofd gezien worden, want waar haalt een minimagezin bijvoorbeeld brokjes voor hun hond of kat vandaan? Hiervoor zijn Dierenvoedselbanken en Stichting de Gouden Poot heeft er een aantal in het Noorden van het land, waaronder Drachten, Harkema en Leeuwarden. We spraken met voorzitter Hilda Knegt over hun mooie initiatief.

www.degoudenpoot.nl

“Het doel van De Gouden Poot is zoveel mogelijk dieren helpen, waarvan baasjes het moeilijk hebben,” legt Hilda uit. Zeven jaar geleden kwam ze op het idee om een dierenvoedselbank te beginnen, iets dat destijds nog niet heel bekend was. Hilda, zelf woonachtig in Vlagtwedde, zocht contact met een andere dierenvoedselbank in de buurt en stichting De Gouden Poot was een feit. Inmiddels is de stichting gegroeid en zijn er in zowel Groningen, Drenthe als Friesland meerdere depots en afgiftepunten. Deze worden beheert door een aantal toegewijde vrijwilligers.

Een aantal voorwaarden

In de eerste plaats is De Gouden Poot een voedselbank voor dieren. Dat betekent dat mensen die niet zoveel te makken hebben, omdat ze bijvoorbeeld in de schuldsanering zitten, onder bewind staan of moeten leven van een uitkering, eten voor hun geliefde huisdier kunnen ophalen. Net als bij de Voedselbank zijn er wel een aantal voorwaarden wanneer je beroep mag doen op de diensten van De Gouden Poot: “Uiteraard vragen we iedereen om een bewijs van inkomsten te laten zien, zodat we kunnen checken of men onze hulp wel nodig heeft. Sommige koppels hebben bijvoorbeeld weekgeld van €100 euro. Dan is het nog wel krap, maar wij denken dat je daar heus wel ook dierenvoedsel van kan kopen. Andere gezinnen hebben maar €40 aan weekgeld, dan wordt het al een stuk lastiger.” Daarnaast hanteert De Gouden Poot de voorwaarde dat de dieren al aangeschaft moeten zijn voor iemand in financiële problemen raakte: “We willen ontmoedigen dat mensen die het al niet breed hebben, toch een huisdier aanschaffen. Een huisdier hebben kost geld. Niet alleen de aanschaf, maar ook het voer, een mandje, een riem of halsband, speeltjes, een hok, nieuw zaagsels, etc en dan heb ik het nog niet eens over structurele gezondheidskosten als vaccins of plotselinge tripjes naar de dierenarts. Bij het nemen van een huisdier moet je je altijd bedenken; weet ik zeker dat ik altijd genoeg geld heb voor mijn huisdier, ook als er iets gebeurt wat ik niet voorspeld had.”

Bij De Gouden Poot weten ze natuurlijk hoe verleidelijk het is om een huisdiertje te hebben of er eentje bij te nemen, maar ze willen dus voorkomen dat mensen een huisdier nemen als ze hem niet kunnen betalen. Vandaar de regel dat het dier al bij het gezin moet horen voor de financiële problemen: “Huisdieren zijn zo’n groot en belangrijk deel van de familie. Voor veel mensen is het net een kindje. Je doet je kinderen ook niet weg als je in financiële problemen komt. Dat zijn de mensen die we willen helpen. Niet de baasjes die tegen beter weten in toch een levend wezen in huis hebben gehaald.”

Ook in Friesland

Hilda runt zelf een depot in Vlagtwedde, maar ook in Friesland zijn depots en uitgiftepunten. Zij verzamelen voer dat ze, meestal in bulk, ontvangen: “Het meeste komt bij Dierenlot vandaan, zij hebben de connecties met de fabrikanten en grote verkopers. Vaak zijn dat breukzakken, dus zakken die kapot zijn, of THT-zakken, zakken die al bijna tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten en die daarom niet verkoopbaar zijn.” De depothouders in de verschillende regio’s verdelen het voer onder hun klanten. Als het kan, maken klanten een afspraak met een depothouder in de buurt voor wanneer ze het voer willen ophalen. Soms wordt het voer, tegen een kleine meerprijs, ook langsgebracht. Stichting Dierenlot heeft hiervoor een auto verstrekt aan De Gouden Poot. Naast voedsel kunnen baasjes voor veel meer terecht bij de dierenvoedselbank. Zo hebben ze riemen, halsbanden, tuigjes, etensbakken en kattenbakken: “Als één van onze klanten zoiets nodig heeft, dan kunnen ze altijd bellen. De spullen die we hebben liggen waren vaak van dierenwinkels die de producten niet meer konden verkopen. Vaak zijn ze een beetje beschadigd, maar als je kattenbak helemaal kapot is, ben je echt wel blij met een nieuwe waar een klein scheurtje in zit.”

Samenwerken met andere dierenvoedselbanken

Behalve de dagelijkse benodigdheden biedt De Gouden Poot ook sterilisatie of castratie aan voor een kleine prijs. Dit doen ze in samenwerking met lokale dierenartsen: “We willen voorkomen dat de problemen alleen maar groter worden. Op de eerste plaats, omdat een nestje betekent dat klanten niet meer gebruik mogen maken van de dierenvoedselbank, ze hebben immers nieuwe huisdieren in huis gehaald. Ten tweede omdat die nestjes vaak weer voor weinig worden aangeboden op Marktplaats en opnieuw op een plek komen waar niet genoeg geld is om goed voor ze zorgen.” De Gouden Poot zoekt contact op met dierenartsen en vraagt hen of ze een sterilisatie kunnen aanbieden voor een gereduceerd tarief. Vervolgens betaalt de stichting de helft. De prijs die rest, ongeveer dertig euro, is voor de baasjes, veel minder dan de normale prijs, die vaak al boven de €100 ligt.

De Gouden Poot leidt ook eigen vrijwilligers op om huisdieren te kunnen chippen. Hierdoor kunnen ze al een huisdier chippen voor €5, een prijs die veel minimagezinnen wel kunnen opbrengen. De stichting zorgt ook voor de registratie van de chips, zodat alles goed geregeld is. Naast alles wat ze regelen voor hun cliënten onderhoudt de stichting ook contact met veel verschillende sponsors, zodat ze genoeg fondsen kunnen werven en iedereen goed kunnen blijven helpen. Ook hebben ze regelmatig contact met andere dierenvoedselbanken, zoals de in Friesland opererende “Wie Vult Mijn Bak’, zodat ze kunnen bijhouden welke klant bij wie staat ingeschreven en mensen dus geen dubbel voer krijgen. Daarnaast kunnen zij ook voedsel uitwisselen, als de ene tekort komt wat de andere veel heeft.

De moeite waard

De Gouden Poot werkt met vrijwilligers die allemaal een beperking hebben. Zij zetten zich in voor huisdieren, ondanks hun lichamelijke-, geestelijke- of psychische beperking. Hilda: “Voor hen is het prachtig om te doen. Veel hebben lang gezocht naar iets waardoor ze zich weer nuttig voelen in de samenleving. Nu brengen ze eten voor een geliefd deel van de familie, maken ze een praatje, bieden een luisterend oor voor mensen die het echt moeilijk hebben. Alle vrijwilligers krijgen zoveel nieuwe eigenwaarde door het werk dat ze doen.” Zelf heeft Hilda natuurlijk ook een depot in Vlagtwedde en brengt ze eten langs: “Het is zo de moeite waard, als mensen de deur open doen met een grote glimlach, of iets van je aannemen met tranen in de ogen, dan ben ik trots op wat we voor ze doen en blij dat ik hen kan helpen.”

Aanmelden

Mensen die zich graag willen aanmelden voor de Dierenvoedselbank De Gouden Poot kunnen een aanmeldingsformulier downloaden op de website. Hier vind je ook meer informatie over de dierenvoedselbank en de andere projecten die ze doen. Bij De Gouden Poot geven ze ook noodhulp, voor wanneer je bijvoorbeeld moet wachten op de start van een uitkering. Neem vooral contact op!

Afbeelding
Nieuwe subsidie voor innovatieprojecten in de landbouw in Noord-Nederland Agrarisch nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Aanbod hoogbegaafdheid van Proloog zorgt ervoor dat kinderen worden gezien Zakelijk nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Start kaartverkoop Grondproeven: culinair muziektheater over een boerenbedrijf in transitie Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Cultuur 22 uur geleden
Wethouder Hein de Haan haakt samen met Steven Jansen, algemeen directeur van aannemer Knipscheer B.V. het eerste brugdeel.
Laatste bruggen worden geplaatst voor Middelseefeart Politiek 17 apr, 18:00
Afbeelding
Woning aan Uiterdijksterweg gesloten vanwege vondst hennepkwekerij 112-Nieuws 17 apr, 15:00
Afbeelding
Meer ruimte voor wandelen, fietsen en leefkwaliteit in de openbare ruimte Natuur 17 apr, 12:00
Afbeelding
Zwerfafval beloningsprogramma Schoon Belonen Leeuwarden van start Natuur 17 apr, 10:00