Afbeelding

Den Helder, een robuuste vesting met een onuitwisbare maritieme historie

Recreatie & Ontspanning

DEN HELDER - Puur, stoer, robuust, misschien zelfs een tikkeltje rauw. Dat is Den Helder. Als poort van Holland biedt het toegang tot een grote verscheidenheid aan verborgen parels. Bezoek bijvoorbeeld de verschillende musea zoals het Marinemuseum, Reddingmuseum, Fort Kijkduin en het Atlantikwallcentrum.

Marinemuseum

Wie de marine wil beleven, moet zeker een bezoek brengen aan het Marinemuseum! Hier ontmoet je zeehelden, kun je aan boord stappen van de museumschepen en bekijk je uniformen en wapens. Het museum is een leerzaam uitje voor het hele gezin. In de Geschutmakerij kruipen kinderen (en stiekem ook ouders) in de huid van de technici van de marine. Ze ontdekken spelenderwijs meer over sonar, bewapening, navigatie en worden uitgedaagd om zelf een schip uit te varen, radioverkeer te onderscheppen en te ontcijferen en om een boordkanon te bemannen. 

Fort Kijkduin en Atlantik Wall Centrum

Fort Kijkduin is een Napoleontisch fort uit 1811 in het dorp Huisduinen in Den Helder. Het imposante fort is opgedeeld in een historisch museum en een Noordzee-aquarium. Het aquarium van Fort Kijkduin heeft een 12-meter lange tunnel waar bezoekers onder water kunnen lopen en je jezelf dus onder water waant. Het museum in het fort richt zich op de militaire geschiedenis van Den Helder van de laatste 200 jaar. 

Direct naast Fort Kijkduin ligt het Atlantik Wall Centrum, een museum gevestigd in een administratiegebouw van de Duitse marine in Huisduinen. Hier wordt op een indrukwekkende manier de Atlantikwall, de oorlogsgeschiedenis van het Waddengebied en van Den Helder weergegeven. 

Reddingmuseum Dorus Rijkers

Het Reddingmuseum; robuust en eigenzinnig. Precies als Dorus Rijkers, de redder naar wie het museum is vernoemd. Dit is dé plek waar je van alles te weten kunt komen over het Nederlandse reddingwezen. Het Reddingmuseum heeft naast een prachtige vaste collectie ook nog een varende vloot. Zeven historische reddingboten zijn aangemeerd buiten aan de steiger.

Bezoek nu ook de tentoonstelling Gezonken Reddingen in het Reddingmuseum, waar de verhalen van zeven gezonken schepen centraal staan. Deze tentoonstelling geeft de bezoeker inzicht in een aantal legendarische reddingacties op en rond de Haaksgronden en de schepen die tijdens deze reddingacties zijn vergaan. Ook vind je een zee aan informatie over alle gezonken schepen in dit gebied. Met prachtige beelden, geluiden en een wereld boven- en onderwater verwondert deze tentoonstelling iedereen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 15 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 17 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 20 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 21 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 28 mrt, 10:00