Fiets- en wandelprovincie Friesland is alweer een mooie route van anderhalve kilometer rijker.
Fiets- en wandelprovincie Friesland is alweer een mooie route van anderhalve kilometer rijker. Foto: Provincie Fryslân

Mooi pad erbij voor fietsprovincie Friesland: langs pingoruïnes

Recreatie & Ontspanning

BURGUM - Fietsprovincie Friesland is weer ween mooi fietspad en tevens wandelpad rijker. Bovendien is het een interessant pad, langs twintigduizend jaar oude pingoruïnes.

De route van anderhalve kilometer loopt door natuurgebied Dobben Hurdegarypsterwarren van It Fryske Gea. Verspreid door dit gebied liggen de hierboven genoemde pingoruïnes, ruim twintigduizend jaar geleden ontstaan tijdens de laatste ijstijd. 

Pingoruïnes zijn ontstaan in de ijstijd

Pingoruïnes ogen als een meertje, maar zijn in werkelijkheid restanten van een ondergrondse ijslens die door de bodem is opgedrukt tot ijsheuvel. Bij het stijgen van de temperatuur scheurde de grond en ontstond er een ringwal met een smeltende ijskern.

Fietspad verbetert de natuur- en landschapswaarden

Het wandel- en fietspad is een van de maatregelen vanuit de beloofde ‘plus’ voor het gebied rondom de Sintrale As. Het is tot stand gekomen dankzij een unieke samenwerking tussen It Fryske Gea, eigenaar van de grond, en de provincie Fryslân en de gemeente Tytsjerksteradiel, die het pad hebben gerealiseerd. Fietsers, wandelaars, hardlopers en mindervaliden kunnen langs dit pad genieten van het historische landschap.

Het wandel- en fietspad tussen de Langelaan en Gaestmabuorren, ten westen van Burgum, is officieel geopend door wethouder Tytsy Willemsma van de gemeente Tytsjerksteradiel, directeur Henk de Vries van It Fryske Gea en Bertus Mulder, voorzitter van de gebiedscommissie De Centrale As.

‘De omjouwing hieltyd moaier meitsje’

Wethouder Willemsma: “De gebietskommisje hat treflik wurk dien om dizze ‘plus’ foar it gebiet te realisearjen. Dit is in oanwinst foar de ynwenners en besikers fan Tytsjerksteradiel. Prachtich dat je yn it goed mei elkoar oparbeidzjen de omjouwing foar elk dy’t hjir delkomt safolle moaier meitsje kinne. Dat is wêr’t wy allegearre foar yn ’t spier binne. Alle dagen wer.”

Gedeputeerde Hoogland namens provincie Fryslân: “Wat hat de mienskip der in prachtich moai kuier- en fytspaad by. Troch in unike gearwurking tusken provinsje, gemeente Tytsjerksteradiel en It Fryske Gea, dêr’t wy it gebiet om de Sintrale As hinne mei ophelpe, kinne minsken no genietsje fan de moaie omjouwing.”

Afbeelding
Play-Offs verder uit zicht voor SC Cambuur, na nieuwe nederlaag tegen Jong Ajax Sport 12 uur geleden
Afbeelding
In- en uitchecken met de betaalpas nu ook mogelijk in alle buurtbussen van Arriva Algemeen 15 apr, 14:00
Afbeelding
De 'Vijf Mei Rede' door Friso Wielenga, een concert en poëzie! Evenement 15 apr, 12:00
Foto ter illustratie
Training Energieboswachter gestart - Friese jongeren doen mee! Algemeen 14 apr, 18:00
Afbeelding
Filmwerf sluit seizoen af met 'Oppenheimer' Cultuur 14 apr, 12:00
Afbeelding
Schoolvakantie? Voorlezen en Knutselen bij Bibliotheken Mar en Fean Cultuur 13 apr, 18:00
Afbeelding
Fries Verzetsmuseum voegt Wieke Bosch en Esmée van Eeghen toe aan verzetsmonument Cultuur 13 apr, 12:00
Beeld ter illustratie
Ongezond hard geluid rondom vliegbasis Leeuwarden door F-35 neemt toe Algemeen 13 apr, 09:00