Een win-win-situatie voor de veenweideboer, de gemeente Leeuwarden én de CO2-uitstoot die verminderd wordt.
Een win-win-situatie voor de veenweideboer, de gemeente Leeuwarden én de CO2-uitstoot die verminderd wordt. Foto: Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden voorkomt 225 ton Friese CO2 uitstoot via Valuta voor Veen

Politiek

LEEUWARDEN - Gemeente Leeuwarden voorkomt de uitstoot van 225 ton Friese koolstofdioxide (CO2) via het project Valuta voor Veen. De gemeente ‘vergroent’ het gasverbruik van de eigen organisatie.

Donderdag 10 juni 2021 kreeg wethouder Bert Wassink op feestelijke en symbolische wijze een CO2-certificaat overhandigd. Dit in het kader van de deelname aan het project Valuta voor Veen, waarbij de gemeente Leeuwarden via het kopen van lokale CO2-certificaten 225 ton CO2-uitstoot compenseert. De certificaten zijn aangekocht van Friese veenweideboer Sjoerd Miedema.

Verduurzamen van eigen gemeentelijke organisatie

Gemeente Leeuwarden heeft duurzaamheid hoog op de agenda staan. Wethouder Bert Wassink: “Als gemeente hebben we ook een voorbeeldfunctie. Daarom werken we aan het vergroenen van de eigen organisatie. Op de eerste plaats aan hoe we de eigen CO2-uitstoot kunnen verminderen.” 

Wat dan nog overblijft aan CO2-uitstoot wordt nu gecompenseerd via de lokale CO2-certificaten van Valuta voor Veen. “Leeuwarden voorkomt hiermee de uitstoot van 225 ton CO2 in de regio en we vergroenen zo voor 100 procent ons eigen (resterende) gasverbruik’’ aldus Wassink.

Stimuleren van lokaal project Valuta voor Veen

Eerder werden internationale CO2-certificaten gekocht door Leeuwarden. Maar nu is bewust de overstap naar het lokale project Valuta voor Veen in Friesland gemaakt. Dit is een win-win omdat het project gestimuleerd wordt en het geld terugvloeit naar de lokale omgeving/boeren.

Minder CO2 uitstoot door verhogen van het waterpeil

Boer Miedema werkt hard aan het verminderen van CO2-uitstoot. Op bijna 32 hectare van zijn land is het waterpeil verhoogd. Dit zijn veengronden en door het verhogen van het water komt er minder CO2 uit deze gronden vrij. Deelnemende lokale boeren, zoals boer Miedema, krijgen via de verkoop van certificaten een vergoeding. Het project zorgt hiermee voor een positieve impuls voor het klimaat, het landschap, de natuur en de landbouw.

Voorbeeld van regionale samenwerking

Monique Plantinga, landelijk projectleider van het PlatformC02neutraal, een initiatief van de Natuur en Milieufederaties, zegt: “De aankoop door de gemeente Leeuwarden van boer Sjoerd Miedema is een prachtig voorbeeld van een regionale samenwerking met een brede positieve impact.”

“Naast klimaatwinst draagt aankoop bijvoorbeeld ook bij aan het afremmen van bodemdaling en betere omstandigheden voor weidevogels, en dat betrouwbaar ‘om de hoek’, in de eigen regio.” Het PlatformC02neutraal ondersteunt grondeigenaren die aan de slag willen met Valuta voor Veen en koppelt certificaatkopers en aanbieders aan elkaar.

Over het project Valuta voor Veen:

Valuta voor Veen is een project van de Friese Milieu Federatie samen met de Provincie Fryslân, Projecten LTO Noord, de Noardlike Fryske Wâlden en It lege Midden.

Voor de vermindering van CO2-uitstoot worden certificaten verkocht aan bedrijven, overheden en burgers die op vrijwillige basis hun CO2-uitstoot willen voorkomen. Hiermee compenseert Valuta voor Veen de inkomstenderving van boeren. Belangrijk uitgangspunt hierbij is dat de verhoging van het waterpeil plaatsvindt op vrijwillige basis en dat het gebied zijn agrarische functie behoudt.

Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 2 uur geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 18 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 20 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws gisteren
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 28 mrt, 12:00