Gemeente Leeuwarden wil met een plan komen om de veiligheid en leefbaarheid in de wijken van Leeuwarden Oost de komende twintig jaar te verbeteren.
Gemeente Leeuwarden wil met een plan komen om de veiligheid en leefbaarheid in de wijken van Leeuwarden Oost de komende twintig jaar te verbeteren. Foto: RondOm Vandaag

Plan voor Leeuwarden-Oost: kloof tussen arm en rijk verkleinen

Politiek

LEEUWARDEN - Een integraal programma voor Leeuwarden Oost voor de komende twintig jaar, dat is wat de gemeente Leeuwarden wil gaan maken. De gedachte erachter is het dichten van de kloof tussen arm en rijk, tussen de mensen die vooruit gaan en degenen die achterblijven. 

Burgemeester Buma heeft samen met andere burgemeesters een oproep gedaan aan de nationale regering om in actie te komen. De oproep heet “Dicht de Kloof!”. Burgemeester Buma deed deze oproep vanochtend samen met burgemeester Aboutaleb (Rotterdam), burgemeester Halsema (Amsterdam), burgemeester Hamming (Zaanstad) en burgemeester Weterings (Tilburg) namens 15 burgemeesters en verschillende maatschappelijke partners aan de fractievoorzitters van de Tweede Kamer. 

Leeuwarden-Oost is 1 van de 16 aandachtsgebieden in Nederland

De oproep schetst de kwetsbaarheid en de stapeling van problematiek in zestien aandachtsgebieden in Nederland. We zien dat inwoners door een opstapeling van problemen vastlopen op de arbeidsmarkt, in het onderwijs en de hulpverlening. 

Volgens de burgemeesters hebben deze bewoners daardoor steeds vaker te maken met armoede, werkloosheid, onderwijsachterstanden, slechte gezondheid en criminaliteit. De kloof die hierdoor ontstaat maakt dat het voor inwoners steeds moeilijker is om de aansluiting met de samenleving te houden. 

Onderdeel van nationaal programma over leefbaarheid en veiligheid

Dit zet de sociale samenhang, leefbaarheid en veiligheid van de samenleving dusdanig onder druk, dat het vraagt om een nationaal programma leefbaarheid en veiligheid. De verwachting is dat daarmee gemeenten samen met bewoners en maatschappelijke partners extra investeringen kunnen doen om de kloof kleiner te maken. 

Ook wordt gevraagd om te onderzoeken of er uitzonderingswetgeving en onorthodoxe maatregelen nodig zijn. Gemeente Leeuwarden doet hierin mee, samen met partners, wijkorganisaties én bewoners in Leeuwarden Oost.

De wijken van Leeuwarden-Oost: 

Het gebied Leeuwarden Oost bestaat uit een aantal wijken, namelijk Bilgaard, Vrijheidswijk, Oud-Oost, Heechterp-Schieringen en Camminghaburen. Ook Spoordok hoort erbij als ontwikkelingsgebied. Burgemeester Buma: “De woonwijken in Leeuwarden Oost hebben allen een eigen karakter, kracht en potentie.”

“De wijken en ongeveer 36.000 inwoners verdienen extra aandacht, zodat zij hun ambities, saamhorigheid en ondernemerszin in de toekomst kunnen verzilveren”, aldus de burgemeester. “Het komende jaar bepalen we samen met onze partners, de wijkvertegenwoordigers en natuurlijk de bewoners zelf de ambities en thema’s waarmee we de leefbaarheid en veiligheid voor bewoners van Leeuwarden Oost kunnen verbeteren en de kloof kunnen dichten.”

Plannen maken voor de komende twintig jaar

“Aan het einde van het jaar willen we een programmaplan klaar hebben voor de komende twintig jaar”. Rond de zomer van 2021 wil de gemeente samen met de bewoners, wijkorganisaties en partners de ambities en doelen voor Leeuwarden Oost opstellen. 

Het programmaplan moet aan het einde van het jaar klaar zijn. Hierin staan ook de maatregelen en investeringen die nodig zijn. Dit plan kan dienen als aanvraag bij het Rijk voor extra rijksmiddelen. Er wordt op dit moment gedacht aan vier programmalijnen: gezondheid, school, werk en wonen. 

Leren van andere Nederlandse steden

De gemeente wil daarin van het nationaal programma in Rotterdam leren en trekt ook met de andere steden op in een landelijk leernetwerk. Een samenwerking van overheid, organisaties en bewoners In Leeuwarden Oost werkt de gemeente samen met partners uit het onderwijs, het bedrijfsleven, de zorg, het veiligheidsdomein, de cultuur- en de sportsector. 

Ook werkt de gemeente samen met partners als de woningbouwcorporaties, welzijnsorganisaties, vrijwilligersorganisaties en natuurlijk met de bewoners(organisaties) uit de wijken.

Gemeente Leeuwarden meldt: “We bouwen voortdurend aan de coalitie voor Leeuwarden Oost, er kunnen in de loop der tijd namen wijzigen of bijkomen.” Op dit moment zijn de partners: Elkien, WoonFriesland, Huurdersplatform Nieuw Elan, De Bewonersraad Friesland, NHL Stenden Hogeschool, ROC Friese Poort, ROC Friesland College, Proloog, Politie, P.de Vries Installatietechnieken BV, Zorgverzekeraar De Friesland, Leeuwarden-Fryslân 2028, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, HKB stedenbouwkundigen, diverse bewonersorganisaties, Amaryllis, BV SPORT, Cambuur verbindt, Bouwzorg, Openbaar Ministerie, GGD Fryslân, Van Hall Larenstein, Healthy Ageing Network Northern Netherlands (HANNN), RUG/Campus Fryslân, diverse vrijwilligersorganisaties en zorgaanbieders.

Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 5 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 7 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 10 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 12 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 15 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 27 mrt, 20:00