Afbeelding
Foto: F. Hallak

Een wake en ‘Lopend Vuur’ door Friesland voor migratiebeleid

Politiek

LEEUWARDEN - Al wandelend oftewel lopend wordt een vuur door Friesland en de rest van Europa gebracht. Al wandelende komt het Lopend Vuur op woensdag 3 maart in Leeuwarden aan. Onder de noemer Lopend Vuur” houden ongeveer vijftig demonstranten woensdag in Leeuwarden een wake voor humaan migratiebeleid. 

Het lopend vuur gaat van 1 tot 17 maart dwars door Nederland. In ruim veertig plaatsen vinden er wakes en tochten plaats, die allemaal vlak voor de verkiezingen in Den Haag uitkomen. De demonstranten vragen aandacht voor de onmenselijke omstandigheden waarin gevluchte mensen moeten overleven in Europa, van Moria tot Calais en van Sarajevo tot Amsterdam.

Van Dokkum naar Leeuwarden en Harlingen

Het vuur wordt vanuit Dokkum naar Leeuwarden gewandeld en van Leeuwarden richting Harlingen. In Leeuwarden vindt vanaf18.00 uur een wake plaats. De volgende dag gaat de tocht verder richting Harlingen. Nicole van der Meulen, coördinator van de wake in Leeuwarden, vertelt waarom zij meedoet:

“Met de Lopend Vuur wakes en tochten laten we zien dat er genoeg draagvlak is voor een humaan migratiebeleid. Na de beschamende Moria-deal is het tijd dat de Nederlandse regering zijn verantwoordelijkheid neemt voor het mede mogelijk maken van de verschrikkelijke situatie aan de Europese grens.”

“Ik hoop dat mensen op 17 maart stemmen met hun hart, en rekening houden met de standpunten van politieke partijen op het gebied van migratie.”

Georganiseerd voor Vluchtelingencomité Groningen en MiGreat

De landelijke actie wordt georganiseerd door Vluchtelingencomité Groningen en MiGreat. Doel is om het destructieve migratiebeleid van de afgelopen jaren op de kaart te zetten, mensen te informeren over de gevolgen van hun stem op de leefomstandigheden van vluchtelingen én aan de komende regering te laten zien dat er draagvlak is voor menselijk migratiebeleid. 

Roos (MiGreat) is een van de initiatiefnemers en legt uit waarom: Na jaren gewerkt te hebben aan de Europese grenzen, kan ik alleen maar zeggen dat mensen er slechter aan toe zijn dan ooit.”

“Het geweld van grenspolitie, de verwaarlozing in de kampen, de mensen die dakloos aan hun lot over worden gelaten: dit beleid maakt mensenlevens kapot. Het moet anders. De komende regering moet werk maken van humane opvang en veilige vluchtroutes.”

Programma Wake Lopend Vuur Leeuwarden
18:00 Welkomstwoord door Nicole + Aankomst tocht met het vuur uit Dokkum.
18:05 Elsa van der Hoek vertelt over haar ervaringen op Lesbos, haar werk (27 jaar) bij de opvang van asielzoekers in Nederland en als Statenlid Provincie Fryslân van GroenLinks.
18:15 Aansteken van de kaars om tienduizenden mensen die de reis naar Europa niet hebben overleefd te herdenken.
18:25 Youssef Al Ali vertelt over zijn vlucht van Syrië naar Nederland. Youssef is o.a. voorlichter voor het project Bekend Maakt Bemind’ van VluchtelingenWerk Noord-Nederland.
18:35 Live muziek door Anno van der Werf en Gerard Smit.
18:45 Twee minuten stilte.
18:50 Live muziek door Anno van der Werf.
19.00 Wini Weidenaar vertelt over haar actie Kamp Morra’ op 2 april in het Friese dorpje Morra.
19:10 Slotwoord + Aankondiging fietstocht naar Harlingen op 4 maart.

Praktische informatie

In verband met covid-19 zal er een beperkt aantal demonstranten aanwezig zijn bij de demonstratie. Geïnteresseerden wordt gevraagd online de livestream te volgen en gerelateerde informatie en statements te delen via sociale media.

Tennisvereniging Leeuwarden hoopt dat oude tijden weer gaan herleven op het sportpark.
LTV De Bontekoe en TV De Molen gaan gezamenlijk verder als Tennisvereniging Leeuwarden Sport 2 uur geleden
Afbeelding
IJstijd in AquaZoo officieel geopend: "Mammoet word wakker!" Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Steeds meer boeren in Friesland stappen over op kruidenrijk grasland Agrarisch nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Duidelijkheid over beheer oevers langs Friese vaarwegen Natuur 18 uur geleden
Het afkoppelen van de regenpijp.
Week van de Groene Tuin helpt Friezen op weg om tuin te vergroenen Natuur 20 uur geleden
Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws gisteren
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 28 mrt, 12:00