Afbeelding
Foto: Facebookpagina Zalen Schaaf

Drie initiatieven presenteren plan voor toekomst Zalen Schaaf

Politiek

LEEUWARDEN - Drie initiatieven presenteren hun plan voor de toekomst Zalen Schaaf. In het najaar van 2020 schreef gemeente Leeuwarden een prijsvraag uit over de toekomst van Zalen Schaaf. Van de vier inzendingen zijn er drie geselecteerd die zich mogen presenteren aan de buurt, gemeenteraad en andere geïnteresseerden.

Met de prijsvraag zoekt de gemeente een koper of huurder van het karakteristieke pand in de stad Leeuwarden met een concreet en haalbaar plan. Een selectiecommissie heeft vier inschrijvingen beoordeeld. Drie daarvan voldoen aan de spelregels die door de gemeenteraad zijn vastgesteld en mogen zich presenteren. Zij presenteren zich tijdens een digitale informatieavond op dinsdag 2 maart.

De drie initiatieven zijn:

De eerste initiatiefnemers zijn Agora, samenwerkingsverband Ald & Nij (koper) en Stichting Agora i.o. (exploitant), de makers van het tweede plan zijn ‘Zalen Schaaf blijft! in beweging’ gevormd door BHE Music Group (exploitant) en Steven de Jong (koper en exploitant) en het derde plan dat Herontwikkeling Speelmanskwartier heet, is gemaakt door Ontwikkelmaatschappij Turfmarkt BV.

Alle initiatiefnemers willen het kopen en exploiteren

Alle drie initiatiefnemers willen Zalen Schaaf kopen en exploiteren. De drie initiatieven staan op de internetpagina www.leeuwarden.nl/zalenschaaf. Daar kun je ook lezen wat de selectiecommissie vindt van de initiatieven in het juryrapport. 

Hoe het verder gaat?

Op basis van het rapport van de selectiecommissie en de vragen en reacties tijdens de digitale informatiebijeenkomst, adviseert het college van burgemeester en wethouders een rangorde van de inschrijvingen aan de gemeenteraad. De door de gemeenteraad vastgestelde rangorde wordt door de gemeente aangehouden voor de vervolggesprekken met de initiatiefnemers. 

Sowieso is het een nieuw hoofdstuk voor Zalen Schaaf

Wethouder Hein de Haan: “Zalen Schaaf is een bijzondere locatie en kent een rijke en 200 jaar lange geschiedenis in de Leeuwarder binnenstad. Het staat symbool voor vele functies en initiatieven in de afgelopen jaren.”

“Het is fantastisch dat drie initiatiefnemers het complex willen kopen en ontwikkelen. Ze geven deze plek een nieuwe toekomst en verlengen de geschiedenis van Schaaf. Ze dragen bovendien alle drie bij aan een leefbaar Speelmanskwartier en hebben een culturele of maatschappelijke invulling.”

“Ik kijk uit naar de presentaties tijdens de digitale informatieavond en vragen en reacties uit de buurt. Samen schrijven we een nieuw hoofdstuk voor Zalen Schaaf.” 

De volgorde van de besluitvorming

Naar verwachting bespreekt het college van b. en w. de initiatieven en de volgorde eind maart. De gemeenteraad bespreekt dit voorstel waarschijnlijk op 14 april tijdens een Open Podium. De gemeenteraad discussieert daarna over het voorstel tijdens de Politieke Dialoog op 21 april en neemt vervolgens een besluit op 28 april. 

Naar verwachting kan de gemeente dan de gesprekken beginnen met een van de initiatieven. Lees meer over de drie initiatieven en het juryrapport van de selectiecommissie op www.leeuwarden.nl/zalenschaaf.

Markus Passion – Da Capo Leeuwarden
Kijktip: Markus Passion te sjen by Omrop Fryslân Cultuur 18 minuten geleden
Afbeelding
Update: Gaslekkage ontstaan tijdens werkzaamheden in Leeuwarden 112-Nieuws 1 uur geleden
Kom jij langs bij de grote showroom uitverkoop van Bakker Postma in Leeuwarden?
Grote showroom uitverkoop bij Bakker Postma in Leeuwarden Zakelijk nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Succesvol jubileumspel in Leeuwarderbos voor 95-jarig bestaan Scoutinggroep Burmania Sport 5 uur geleden
Afbeelding
Leeuwarden doet voor de derde keer mee aan het NK Tegelwippen Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Campagne Doortrappen feestelijk van start Gezondheid 19 uur geleden
Afbeelding
FryslânDOK: Prins Dokkum Cultuur 21 uur geleden
Pelle Schlichting (links) en Evert Stellingwerf (rechts)
Officiële opening van eerste snellaadplein in Leeuwarden voor elektrische trucks en bedrijfswagens Duurzaamheid gisteren