Online bijeenkomsten voor omgevingsplan Leeuwarden - Buitengebied Zuid | RondOm Vandaag regionaal nieuws voor Leeuwarden en omstreken
dinsdag 26 januari, 2021 03:35
Logo rondomvandaag.nl/leeuwarden
Foto: Gemeente Leeuwarden

Online bijeenkomsten voor omgevingsplan Leeuwarden - Buitengebied Zuid

  Politiek

De gemeente Leeuwarden heeft een volgende stap gezet in het proces dat moet leiden tot het omgevingsplan voor Leeuwarden - Buitengebied Zuid door een pre-omgevingsplan voor de leefomgeving op te stellen. Op 4 februari houdt de gemeente daarom online dialoogbijeenkomsten over het omgevingsplan.


Het pre-omgevingsplan is geschreven op basis van input die inwoners, ondernemers en belanghebbenden hebben gegeven tijdens eerdere dialoogavonden en werkateliers in 2017 en 2018. In dit plan staan belangrijke keuzes omschreven rond wat de gemeente wel wil regelen en wat niet meer. Zo wordt het duidelijker wat ergens wel of niet mag. Dit plan, zoals het woordje ‘pre’ al doet vermoeden, is een eerste uitgewerkte stap naar het uiteindelijke omgevingsplan Leeuwarden - Buitengebied Zuid.

Iedereen mag meedoen op 4 februari

De gemeente Leeuwarden nodigt inwoners, ondernemers en belanghebbenden uit voor een online dialoogbijeenkomst op donderdag 4 februari 2021. De bijeenkomst start met een uitleg van het pre-omgevingsplan Leeuwarden – Buitengebied Zuid. Daarna wordt inwoners gevraagd hun mening te geven over de voorgestelde keuzes voor de dorpen, landbouw, veenweide en natuurgebieden.

“Doordat inwoners in een eerder stadium hebben meegedacht, kunnen we nu deze vervolgstap zetten. Een goed moment om weer te toetsen of we met elkaar op de juiste weg zitten. Het is belangrijk ideeën te delen en te discussiëren over keuzes en ambities”, aldus projectleider Cécile Wagstaff van gemeente Leeuwarden.

Experiment voor nieuwe Omgevingswet per 1-1- 2022

Het omgevingsplan Leeuwarden - Buitengebied Zuid geldt als één van de experimenten voor de invoering van de Omgevingswet op 1 januari 2022. In 2017 ging de gemeenteraad akkoord met de aanpak voor dit traject en in 2018 met het richtinggevend document als kader voor de verdere invulling. Uiterlijk per 1 januari 2030 moet er voor de hele gemeente Leeuwarden een nieuw omgevingsplan gereed zijn.

Kijk voor meer informatie en verslagen van de eerdere dialoogavonden op leeuwarden.nl/omgevingsplan.

Meer berichten